Anker Wiinberg: – Det har opplevdes som svært frustrerende å stå imot en slik overmakt. (Foto: Ingvild Lygren/Gjesdalbuen)

Tapte kamp om veiskilting

Norwegian Outlet Stavanger på Ålgård resignerer etter en 18 måneder seig kamp for å få veiskilt ved E39. Forskjellsbehandling til tross, det siste avslaget tas nå til etterretning.

Publisert

Det senteret søkte Vegvesenet om i 2016, var ‘virksomhetsvisning’, som vil si veiskilt som guider tilreisende fram til Norwegian Outlet på Ålgård, melder Gjesdalbuen.

Vegvesenet sa ja til tre skilt ved tilførselsveien, men nei til skilt ved E39. Purringg i fjor høst, nå bl.a. begrunnet med at mange som kommer sørfra på E39 og skal til Norwegian Outlet, svinger av for tidlig, og ender opp med å kjøre gjennom Rettedalen, forbi en barneskole og videre mot Bryne. Trafikken gjennom Rettedalen har gjort at også ordføreren har engasjert seg i saken.

Forgjeves. Les: Nytt avslag, også på anke til Vegdirektoratet. Med det resultat at Norwegian Outlet Stavanger nå altså gir opp kampen, til tross for at de ukentlig får henvendelser fra folk som har kjørt feil.

Ordføreren vant heller ikke fram

Destination Manager i Norwegian Outlet Stavanger Anker Wiinberg gir kortversjonen til Retailmagasinet: – Denne saken har jo pågått siden åpning av senteret i april 2016. Vi søkte, fikk avslag og anket i flere instanser og til slutt helt opp til Vegdirektoratet.

– Kommunens ordfører tok også initiativ til et møte med Statens Vegvesen fordi en konsekvens av vår etablering medførte økt trafikk gjennom tettbebygd strøk med skoler/barnehager etc. Han mente derfor vi burde få innvilget denne søknaden for å unngå denne problemstillingen. Dessverre nådde heller ikke denne gode begrunnelsen fram, og nytt avslag kom juni 2016.

– Som en konsekvens av at vi ikke nådde fram med noen av våre argumenter, leide vi lokaler i et bygg tett på E39 og satte opp skilting på dette bygget. Det fikk vi varsel om å fjerne, så det måtte også tas bort. Nok et nederlag for oss, selvsagt.

Søkte juridisk assistanse

– Etter at vi mottok avslag også fra Vegdirektoratet, samtidig som vi ble pålagt å fjerne skiltene på dette bygget, søkte vi juridisk bistand fra Advokatkontoret Sjødin/Meling. De klaget for oss på avslagene og henviste bla til forskjellsbehandling, da andre aktører har skilting fra E39.

– Vi hadde et møte hos Statens Vegvesen 12. februar 2019, der vi møtte med vår advokat samt styreleder i tillegg til meg og fremla vår argumentasjon og dokumentasjon i håp om en ny saksbehandling. Men vi skjønte fort at beslutningen var tatt, og kort tid etter kom som ventet nok et avslag.

– Vårt kronargument er at 60–70 prosent av våre kunder er definert som turister/tilreisende med 30 minutters reisetid eller mer. Mange av disse har ikke lokallkunnskap om vårt nærområde og har derfor problemer med å finne oss. Senteret vårt er lokalisert bak et ordinært kjøpesenter og er dermed heller ikke synlig fra E39.

Lang og krevende prosess

– Det har vært en lang og krevende prosess å stå i denne kampen mot en så stor aktør som Statens Vegvesen. Begrepet David mot Goliat ble brukt av meg, og det har opplevdes som svært frustrerende å stå imot en slik overmakt. Vi føler oss rimelig maktesløse og føler ikke at vi får forståelse for våre synspunkter.

– Det er en rimelig håpløs kamp, og for en relativt nyetablert aktør som oss er skilthenvisning svært avgjørende. Vi velger likevel å konstatere nederlaget, og tar deres beslutning til etterretning selv om vi er dypt uenige, sier Anker Wiinberg.

Powered by Labrador CMS