Illustrasjonsfoto: Virke
Illustrasjonsfoto: Virke

Nå er det innspurt i julehandelen

Vi handlet mer på kjøpesentrene i uke 50 enn samme uke i fjor og salget økte med hele 39 prosent i forhold i uke 49. Den aller største handledagen før jul er i dag, 21. desember, med en forventet omsetning på 3,7 milliarder kroner.

Publisert

Dette kommer frem i tall fra Kvarud Analyse som er basert på tall fra 190 kjøpesentre i hele Norge. I uke 50 (10. –16. desember) hadde kjøpesentrene gode omsetningstall, med en økning på 1,1 prosent sammenlignet med i samme uke i fjor. Omsetningen i uke 50 er også 33 prosent høyere enn Black Week.

Positiv utvikling

I likhet med de siste ukene er det butikker innen kategorien hus og hjem som gikk aller best i uke 50, med en vekst på 1,2 prosent i forhold til i fjor. Sist uke var positiv også for spesialbutikkene. Sportsbutikker, apotek, blomsterbutikker, gullsmed- og urbutikker og lignende hadde en vekst på 1,1 prosent i forhold til i fjor og en økning på 53 prosent i forhold til uke 49.

Omsetningen i kles-, sko- og veskebutikkene økte med 0,2 prosent sammenlignet med uke 50 i fjor og skyter fart i forhold til foregående uke med hele 63 prosent!

– Det ser ut til at lønn og pensjon på kontoen har satt skikkelig fart i omsetningen i uke 50. Alle bransjer viser solid omsetningsøkning og søndagsomsetningen 16. desember var 72 prosent høyere enn søndagsomsetningen 9. desember, forklarer Bror William Stende, direktør for Virke faghandel.

Mange handler siste uka

Det er likevel nåværende uke, uke 51, som er den største handleuken i desember, mye fordi vi skal kjøpe inn julematen. Særlig er dagen i dag, 21. desember, en viktig dag for handelsstanden.

– Ved utgangen av uke 50 gjenstod åtte handledager før jul, og våre beregninger viser at vi vil handle for nærmere 21 milliarder kroner i denne perioden. Hvis omsetningen i uke 51 blir som forventet, vil vi få en vekst i julehandelen på rundt 0,5 prosent i perioden 1. – 24. desember i forhold til i fjor, sier Stende.

– Erfaringsmessig vet vi at mange venter til siste liten med de siste gavene, så siste helg før julaften blir nok travel for butikkene, fortsetter han.

Viktig måned for detaljhandelen

Virke har tidligere anslått at vi vil handle for 58,5 milliarder kroner i løpet av desember. Det betyr at hver nordmann vil legge igjen over 11 000 kroner i butikkene, hvorav en av fire kroner brukes på dagligvarer. Dette er 30 prosent mer enn hva detaljhandelen gjennomsnittlig omsetter de øvrige 11 månedene.

– Julen betyr mye for faghandelen som kommer til å omsette for 33,5 milliarder kroner i desember, avslutter Stende og legger til at butikker som selger mat- og drikkevarer samt andre dagligvarer vil omsette for rundt 25 milliarder kroner.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS