Prinsippskisse av Jets' vakuumløsning for fjerning av kondensvann i dagligvarebutikker.

Bruker vakuum for å fjerne kondensvann, unngår sluk

Jets Vacuum AS har hovedkontor på Hareid på Nord-Vestlandet og har tradisjonelt solgt sanitære vakuumløsninger til maritime og landbaserte næringer. Nå vil de selge også til dagligvarebransjen.

Publisert

Jets-konsernet er internasjonalt rettet og har en omsetning på 400 MNOK, med en eksportandel på 80 prosent.

De siste årene har de også solgt vakuum-løsninger til dagligvarebutikker, som en spin-off av hovedvirksomheten. Vakuum-teknologien er en spissing av konseptet for fjerning av kondensvann fra kjøle- og fryse-disker, og var klar i 2016.

Retailmagasinet var innom Jets' stand på EuroShop hvor de i år var utstillere for første gang. For tre år siden deltok de som besøkende.

Grunnen til at Jets ville være utstiller på en messe som EuroShop, er naturlig nok at de ønsker en internasjonal ekspansjon. Flest installasjoner har de så langt i Tyskland med 1.000. I Sverige og Finland har de 200, men i Norge foreløpig kun 50. Salgssjef Eileen Hareide Brandal fortalte til Retailmagasinet at de også jobber med å bygge opp nye markeder: Danmark, Frankrike, Storbritannia og Polen.

Salgssjefene Eileen Hareide Brandal og Øystein Djupvik i Jets Vacuum AS på selskapets stand på EuroShop hvor de snakket med potensielle kunder fra mange europeiske land.

Kjent teknologi i ny bransje

Jets bruker vakuumteknologi til å fjerne kondensvann fra frysere og kjøledisker i dagligvarebutikker. Det er altså en kjent og utprøvd teknologi som skal brukes for å løse et klassisk retailproblem på en smidig måte.

Under fryserne og kjølediskene samles vannet opp i tanker. En føler i tanken gir signal om å sette i gang transport av kondensvannet til Vacuumarator-pumpa – som er hjertet i systemet – og kondensvannet ledes i rør lagt i taket fra hele butikken og tilbake til Vacuumarator-pumpa.

Pumpa skaper vakuum effektivt med lite bruk av energi. Én pumpe har kapasitet til å håndtere opp til 150 meter med disker. Pumpa står i teknisk rom og høres ikke inne i butikklokalet. Det skal være lett å utvide systemet om det skulle bli ønskelig.

Slipper sluk og bygningsmessige inngrep

De fleste lar kondensvann forsvinne ned i et sluk. Men et sluk kan som kjent gå tett, og det brukes kjemikalier for å holde det åpent.

– Man får mye større fleksibilitet med vår løsning. Butikken trenger ikke lenger å måtte forholde seg til hvor i lokalet sluket er, sa Brandal.

For hvis man vil opprette et nytt sluk, må det gjøres bygningsmessige inngrep. Fliser må hugges opp, og også rørlegger koster penger.

Med en vakuumløsning kan man endre butikkens layout uten å måtte tenke på rør og avløp.

Powered by Labrador CMS