Shopperen skal frem

LEDER:Man tenker kanskje at nye og moderne kjøpesentre med det nyeste av teknologiske løsninger er fullt ut tilpasset besøkende med funksjonshemninger, men slik er det desverre ikke.

Publisert

I denne utgaven av Kjedemagasinet kan du lese om hvilke utfordringer en rullestolbruker møter på norske kjøpesentre. Man tenker kanskje at nye og moderne kjøpesentre med det nyeste av teknologiske løsninger er fullt ut tilpasset besøkende med funksjonshemninger, men slik er det desverre ikke.

Universell utforming vil si å planlegge omgivelser, produkter, institusjoner og tjenester slik at de kan brukes av så mange mennesker som mulig. Hensikten er å oppnå like muligheter til samfunnsdeltakelse og motvirke diskriminering på grunnlag av nedsatt funksjonsevne, ifølge snl.no.

Sammen med en rullestolbruker som jobber i Norges Handikapforbund, besøkte vi et tilfeldig kjøpesenter i Oslo for å få eksempler på hvilke utfordringer hun møter omtrent uansett hvilket senter hun besøker. At moderne informasjonsskjermer eller betalingsterminaler byr på store utfordringer for en rullestolbruker, vil nok kanskje overraske mange. Hvordan disse er skal være utformet for å ivareta hensynet til personer med funksjonshemninger, er ikke regulert verken i lover eller forskrifter. Det ville heller ikke vært hensiktsmessig, men vi mener at norske kjøpesentre og butikker i større grad bør ta hensyn til at også funksjonshemmede personer ønsker en god handleopplevelse.

For det er jo handleopplevelsen alle snakker om at er så viktig i fremtidens retail. Og da bør alle få muligheten til gode opplevelser, ikke bare de som kan gå og stå på to bein.

Stig Atle Bakke
Redaktør

Les mer om Kjedemagasinet 4/2015 her


Powered by Labrador CMS