Straen gjenoppstod som Herbarium - og har fått ny eier

I fjor høst gjenoppstod Straen kjøpesenter i Stavanger som en Fugl Føniks i form av et helt nytt miljøsenter med blant annet bypark på taket, signert Snøhetta. Det ble markert med nytt navn, Herbarium, som nå har fått Oslo Pensjonsforsikring som ny eier.

2Av Odd Henrik Vanebo

Senterleder Sigve Mydland har vært med på totalforvandlingen helt siden 1990.
Senterleder Sigve Mydland har vært med på totalforvandlingen helt siden 1990.

Selger var Øgreid-familien som har realisert utviklingsprosjektet. Ifølge Dagens Næringsliv var kjøpesummen ca. 900 millioner kroner. I et intervju med avisen karakteriserer Halvor Øgreid senterprosjektet familien har utviklet, som «fantastisk (–­) som i tillegg er miljøvennlig».

Spektakulær arkitektur og miljøprofil

Har han sine ord i behold?

– Ja, i høyeste grad. Det stemmer at vi har fått nye eiere, og vi ser fram til et utviklende og godt langsiktig samarbeid med OPF, sier senterleder Sigve Mydland til Retailmagasinet.

– Våre gode lokale eiere har vært med oss i mange år, og det var ventet at bygget ble solgt når ting var ferdigstilt etter den omfattende renoveringen til Herbarium.

Mydland mener Herbarium har lov til å skryte av miljøprofilen: – Senteret ble totalrenovert i løpet av to år, og vi åpnet med brask og bram 31. oktober 2019, og er i dag et ‘BREEAM NOR Excellent’-sertifisert bygg.

– Herbarium får masse tilbakemeldinger på vår spektakulære arkitektur, kreert av selveste Snøhetta. Vår nye bypark på taket, er åpen for alle, og gir en flott utsikt over vågen i Stavanger.

Lang prosess

– Det har vært en lang prosess å få lov å bygge dette flotte bygget, spesielt med Gamle Stavanger som nærmeste nabo, poengterer Mydland. – Men, etter flere år og en lang søknadsprosess ble Herbarium en realitet, og vi er i dag svært stolte over det som vi har fått til, og som har blitt et smykke og en attraksjon i Stavanger Sentrum.

– Vi har solide leietakere, både på kontor (Kluge Advokatfirma og Stavanger Kommune) og butikkdelen, og har hatt en kjempeflott utvikling med stadig nye omsetnings- og besøksrekorder.

Senteret ligger kun et steinkast fra torget i Stavanger, og våre kunder bruker senteret flere ganger i uken.

– Konseptet bygger på ‘det du trenger i det daglige’, og vi har bevisst holdt oss borte fra netthandelsutsatte butikker innen bransjene klær og sko.

Parkanlegget på taket er tilgjengelig for Stavangers befolkning
Parkanlegget på taket er tilgjengelig for Stavangers befolkning

Innendørs parkering

Parkering pleier å være et problem i bysentra?

– Ikke hos oss. Vi har kjempegod innendørs parkering og har over 400 plasser til rådighet, med mange ladeplasser for EL biler, og hundrevis av sykkelparkeringer.

– Kunden parkerer gjerne hos oss, koser seg i byens gågater, før de gjør den ‘tunge’ handelen i våre butikker, før de drar hjem.

Kom inn butikkveien

Du kom selv inn i senterledelsen butikkveien?

– Riktig. Jeg startet på senteret helt tilbake i 1990 med etablering av egen fotobutikk. Etter hvert kom det ytterligere fire butikker til, og jeg ble etter hvert også Region Leder i fotokjeden Click Fotoservice. I 1997 ble jeg også senterleder på det som den gang het Straensenteret.

– Denne lange fartstiden har gitt meg verdifull erfaring innen retail, noe som kommer svært godt med i den daglige driften av Herbarium. Jeg kjenner markedet, byen og våre kunders handlemønster svært godt, sier Sigve Mydland.

Selve senteret skjules i en kledning av skifer og stein, som gradvis bygger seg oppover med vegetasjon og sedumtak på toppen.
Selve senteret skjules i en kledning av skifer og stein, som gradvis bygger seg oppover med vegetasjon og sedumtak på toppen.
Powered by Labrador CMS