Mona Salamonsen er leder av Nordreisa næringsforening som står bak netthandelsprosjektet.

Butikker gikk sammen om felles kjøpesenter på nett

Åtte butikker i Nordreisa har gått sammen om å etablere "felles kjøpesenter på nett".

Av Odd Henrik Vanebo

– Det ble en merkedag for Nordreisa Næringsforening da vi lanserte shopnord.no, et felles kjøpesenter på nett, sier Mona Salamonsen. Til daglig er hun salgs- og markedssjef i 3net AS, og i tillegg er hun leder av Nordreisa næringsforening som står bak netthandelsprosjektet.

– Det hele startet som en idé på Landsbymarkedet i 2018, kommunens årlige idédugnad. Fokus dette året skulle være samarbeid i næringslivet. Undersøkelser hadde vist en stor vekst i netthandelen, og dette merket selvsagt også våre lokale bedrifter. Vi kan nok ikke hindre den utviklingen, men vi kunne ta del i den, sier hun.

Næringsforeningen har over 70 medlemmer, med både store hjørnesteinsbedrifter og små lokale butikker, og den har også undergrupper som Butikk og Reiseliv.

– Medlemmene i butikkgruppa har alltid jobbet sammen for å finne løsninger for å fremme våre produkter. Vi valgte derfor å satse på en felles løsning som ivaretar både av fordelene med døgnåpen nettbutikk og den fysiske tilstedeværelsen til de lokale butikkene, sier Salamonsen. Her får man kjøpt et vidt spekter av varer, fra klær, hudprodukter via elektronikk til samiske håndverksprodukter.

Skjermdump av shopnord.no

– Vi har hele veien hatt et solid samarbeid med Nordreisa kommune, som sammen med næringskonsulent Jan Fjære har vært både tilrettelegger og pådriver. De har stilt både menneskelige ressurser og penger til rådighet. En slik satsing krever både tid og ikke minst penger, og sammen med egenkapital i form av egne penger og egeninnsats har vi blitt møtt med tilsvarende beløp fra Næringsfondet i Nordreisa kommune og Sametinget. Uten deres bidrag hadde ShopNord ikke kunnet realiseres. Vi er naturligvis svært takknemlig for deres støtte!

Økt forståelse for å handle lokalt

– Deler av midlene ble brukt på en ekstern prosjektleder, som etter våre ønsker og behov satte sammen en felles nettbutikk der våre kunder kan handle fra de deltakende bedrifter i en ordre, betale der og da, og få varene levert i en felles forsendelse enten via post, eller dersom de bor sentralt på Storslett, få varen levert hjem på trappa.

– Vi erfarer at flere benytter nettbutikken for å se på utvalget så kommer de gjerne i butikken og handler varene, vel vitende om at de samtidig støtter lokalt næringsliv og lokale arbeidsplasser. De siste års satsing på å handle lokalt har medført økt oppmerksomhet rundt støtte til våre lokale butikker. Situasjonen med korona skapte i tillegg utfordringer for mange, og på denne måten kan vi alle trygt både handle og få levert varene. Vi har egne gavekort som kan kjøpes i nettbutikken, og på denne måten kan de som bor utenbygds også bidra til økt handel og omsetning i kommunen, sier Mona Salamonsen.

Powered by Labrador CMS