Senterleder for Lillemarkens AS, Fredrik Hodne, (t.h.) med daglig leder, og en av eierne, Tor Einar Torjesen og Lillemarkens-grunder Einar Torjesen. (Foto: kristiansand-chamber.no/May Baagøe Broughton)

Kristiansands første gågate 45 år

Det startet med innendørsparkering i 1960. Nå omsetter Lillemarkens for nær 400 millioner kroner, fordelt på 300 ansatte og 28 butikker. 

Publisert

Av May Baagøe Broughton

– Vi har realisert mange av visjonene våre og er et senter i god utvikling. I dag har vi alle de virksomhetene vi ønsker i miksen, det er 50/50 mellom kjede- og nisjebutikker, sier senterleder Fredrik Hodne til kristiansand-chamber.no.

Innovative

Det var i 1959 at senteret så sin spede start. Einar Torjesen og Anton F. Langfeldt ville lage en overbygd gågate i bakgårdene med inngang til Markens. Hovedideen var en felles inn- og utkjøring til garasjene, slik at hver enkelt grunneier slapp å lage egne porter, noe som ble applaudert av bygningsadministrasjonen den gang.

– Det var jo veldig innovativt, det å lage et innendørs parkeringshus over to plan. Og høydeforskjellen mellom Markensgate og Vestre Strandgate muliggjorde et shoppingplan på Markens nivå over de to garasjeplanene, forteller Hodne.

Mangfold av bedrifter

Fra Lillemarkens AS stiftes i 1960 og frem til åpning av Lillemarkens skal det gå 12 år. 10. april 1972 var 20 butikker klare til å åpne dørene for første gang, fra Blåkors Bokhandel til butikken Strikkestua har lokaler i det nye senteret. Siden har det vært flere utskiftinger av butikker i løpet av årene, men det er fem butikker som har vært med helt siden starten, Blomsterbutikken (nå Blomsterbaren), Gullsmed Hodne (Mestergull Hodne), Jernvarebutikken (nå Jernia Torjesen), skobutikken (Eurosko Eva sko) og Undertøysbutikken, som alltid har hett Miabell.

– Vi stortrives i Skippergata og Lillemarkens, og har gjort det i alle år. Vi er både gårdeiere og butikkeiere og svært opptatt av at Kvadraturen utvikler seg, sier Tor Einar Torjesen.

«Det var noe innovativt å lage et innendørs parkeringshus over to plan.»

Utfordrende tiår

Men Torjesen minnes godt en periode på 80- og 90-tallet, da senteret var mindre innbydende.

– Det var en tid med generelt økonomiske vanskeligheter og vi kom inn i en litt negativ spiral med leietakere. På grunn av flere eiere hadde vi ikke kontroll på hva som kom inn og det var ingen samarbeid, forteller Tor Einar Torjesen. Dette løste seg da Lillemarkens AS med Tor Einar Torjesen og Liv Brit Kambo ble de største eierne. Da fikk de ifølge Torjesen et aktivt eierskap med samme visjon. Vendepunktet. Men det største vendepunktet
i senterets historie kom, ifølge senterleder Fredrik Hodne, i 2007, da de fikk på plass rulletrappen mellom kjelleren og gateplan.

– Da fikk vi satt sammen alle delene av kvartalet og vi ble et fullverdig senter. Vinmonopolet åpnet dette året, og i 2011 fikk vi på plass hele Lilletorvet med blant andre Reinhartsen, Husholdningskjøkkenet og Kjøkkenskapet. Det førte til økt trafikk og veldig mange benytter seg av stedet i dag, sier Hodne.

Langsiktig visjon

Helt siden Einar Torjesen fikk ideen om Lillemarkens på slutten av 50-tallet, ønsket han seg en gangbro fra handlesenteret og over til bussterminalen på den andre siden av Vestre Strandgate.

– Dette er en visjon som lever den dag i dag. Vi jobber fortsatt med å få til at kundene kan gå tørrskodd fra Markens til kollektivknutepunktet i Vestre Strandgate, avslutter Hodne.

(Gjengitt med tillatelse fra kristiansand-chamber.no.)

Powered by Labrador CMS