Virke øyner håp om at 350-kronersgrensen fjernes

Rett før deres viktigste sesong, får handelsstanden en etterlengtet julegave fra Arbeiderpartiet. Nå håper Virke at budsjettkameratene følger etter.

Publisert

I partiets alternative budsjett, som ble lagt frem forrige uke, foreslås det å fjerne den omstridte grensen på 350-kroner på toll- og momsfri netthandel fra utlandet. Også KrF har varslet at de vil ha ordningen vekk. De skriver at de " har kommet til at vi ikke lenger kan ha et slikt avgiftsfritak - særlig ikke i en tid da vi mer enn noen gang trenger arbeidsplasser for unge uten høyere utdanning, slik norsk handelsnæring kan tilby. "
– Det er gledelig nyheter for alle som er opptatt av å sikre trygge og lønnsomme arbeidsplasser i Norge. Handelen er Norges største private arbeidsplass, og står for en stor andel av verdiskapingen i landet, sier Harald Andersen, politisk direktør i Virke.
– I en tid der Norge sliter med å skape nye jobber og presset på statlige finanser snart blir sterkere, kan det ikke beskrives som annet enn absurd at regjeringen med viten og vilje eksporterer både arbeidsplasser og skatte- og avgiftsinntekter ut av Norge.
I Virke har de sett nærmere på veksten i de ulike handelskanalene de senere årene. Tendensen er tydelig, i 2015 handlet norske forbrukere nesten tre ganger mer i utenlandske nettbutikker enn i 2011.
– Det er åpenbart at veksten er stimulert av avgiftsfritaket for handel under 350 kroner. Vi ser til og med at enkelte nettbutikker jukser med verdifastsettingen for at forbruker skal slippe avgifter, sier Andersen.
For tiden forhandles det om statsbudsjettet for 2017 på Stortinget. Andersen har et klart julegavetips til de fire borgerlige partiene.
– Ta livet av gjøkungen 350-kronersgrensen utgjør i det norske avgiftssystemet. MVA fra første krone gir dere nærmere 3 milliarder kroner i økt handlingsrom, som for eksempel kan brukes til å redusere den svært veksthemmende og særnorske formuesskatten på arbeidende kapital, avslutter han.

Powered by Labrador CMS