Illustrasjonsfoto: yayimages.com
Illustrasjonsfoto: yayimages.com

Grensehandelen koster 12 000 arbeidsplasser

Nordmenn grensehandler stadig oftere og mer.

Publisert

Tall fra SSB viser at grensehandelen har hatt en tolvmånedersvekst på hele 23,4 prosent sammenlignet med forrige periode. En fersk analyse utarbeidet av Menon Economics viser at dette koster nær 12.000 arbeidsplasser, og 7,8 milliarder i tapt verdiskapning. Det skriver Virke i en pressemelding.

– Nå er virkelig grensen nådd, bokstavelig talt! Vi kan ikke sitte passivt og se på at det eksporteres tusenvis av arbeidsplasser og milliarder i skatte- og avgiftskroner til Sverige, sier Harald Andersen, direktør for Virke Handel, i meldingen.

Den kraftige økningen i grensehandelen er alarmerende, mener arald Andersen, direktør for Virke Handel. (Foto: Virke)
Den kraftige økningen i grensehandelen er alarmerende, mener arald Andersen, direktør for Virke Handel. (Foto: Virke)

Mer og oftere

Rapporten fra Menon Economics slår fast at nordmenn grensehandler mer og oftere. Grensehandelen har vokst seks ganger sterkere enn handel i norske butikker det siste året. Dersom all omsetningen fra grensehandel hadde funnet sted i Norge, ville effekten vært nesten 12.000 flere arbeidsplasser.

Ytterligere økning pga sjokoladeavgift

I statsbudsjettet for 2018, har regjeringen varslet en dramatisk økning av sjokolade- og sukkervareavgiften samt avgiften på alkoholfrie drikkevarer. Dette har vakt jubel hos svenske kjøpmenn.

– Den kraftige økningen i grensehandelen er alarmerende. Dette er allerede før regjeringen har satt i kraft avgiftsøkninger på opp mot 83 prosent. Vi regner med å se en ytterligere økning i grensehandelen når de planlagte avgiftsendringene har trådd i kraft, men regjeringen ser ikke ut til at de engang vil erkjenne problemet, fortsetter Andersen.

Grensehandelen rammer ikke bare handelen, men også landbruksnæringen og mat- og drikkeindustrien sterkt, understreker Andersen:

– At stadig større deler av handelen skjer på den andre siden av landegrensen, går også ut over norske bønder, fiskere og næringsmiddelindustrien, sier han.

(Pressemelding)

Retailmagasinet kommer ut åtte ganger i året, og dekker ulike aspekter av fag- og detaljhandelen, uavhengig av varesortiment. Vi gir deg nyheter, fagartikler og case som bidrar til inspirasjon og verdifull innsikt i en bransje som er i stadig utvikling.

Se hva vi skriver om her

Bestill abonnement

Last ned enkeltsider eller hele bladet

Du kan abonnere på retailmagasinet.no sitt ukentlige nyhetsbrev gratis her

Powered by Labrador CMS