BEKYMRET: Direktør for Virke Handel, Harald J. Andersen, er svært bekymret over utviklingen i grensehandelen. Foto: Virke

Fortsatt høy grensehandel – sterk bekymring i handelen

Til tross for svak norsk krone, har ikke årsveksten for grensehandelen vært sterkere siden 2013. Det koster Norge dyrt, i både arbeidsplasser, verdiskapning og skatteinntekter.

Publisert

– Grensehandelen er urovekkende høy selv før de omstridte avgiftsøkningene på sjokolade- og sukkervarer og på alkoholfrie drikkevarer trådde i kraft fra nyttår. Vi er svært bekymret for den videre utviklingen. Det er uholdbart at regjeringen fortsetter å ignorere de store utfordringene den eksploderende grensehandelen har for samfunnet og næringslivet, sier direktør for Virke Handel, Harald Jachwitz Andersen.

Tall fra SSB viser at grensehandelen i 2017 var på 15,1 milliarder kroner, en økning på 9 % fra 2016. Andersen tror vi kommer til å se en fortsatt vekst når tallene for første kvartal i 2018 kommer. Dette understrekes blant annet av planer om å doble handelskapasiteten i Strømstad og Svinesund.

– Den storstilte utbyggingen på grensen, tyder på at enda flere arbeidsplasser vil gå tapt om ikke regjeringen snarest handler. Grensehandelen rammer alle bransjer i handelen, fra apotek til sportsforretninger. At myndighetene har gjort det enda mer lukrativt å kjøre over grensen for å handle, er rett og slett uakseptabelt.

I tillegg til den tradisjonelle grensehandelen, kommer den kraftige økningen i netthandel fra utlandet. Avgiftsfritaket på varer under 350 kroner fra utenlandske nettbutikker, er også med på å sende stadig flere av de norske handlekronene ut av landet.

– Norske politikere må slutte å klusse med rammevilkårene til norsk handel, som om det var en næring som er skjermet for konkurranse fra utlandet. Nå er grensen nådd, avslutter Andersen.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS