Fra Thons senter i Charlottenberg.

SSB melder om svak nedgang i grensehandelen, men Virke tviler på tallene

Grensehandelen falt litt i fjor, melder SSB. Det tror ikke Virke på og viser til en pilotundersøkelse som indikerer at grensehandelen er langt høyere enn SSB rapporterer.

Publisert

SSB la i dag fram tall som indikerte at grensehandelen i fjor var litt lavere enn i 2018.

Ifølge SSB shoppet nordmenn på harrytur for 15,6 milliarder kroner i 2019. Av dette ble 8 milliarder kroner brukt på sjokolade, godteri, brus, mineralvann, alkohol, tobakk og snus. Men antagelig er grensehandelen langt høyere enn hva SSBs kvartalstall viser.

− Nordmenn legger igjen milliarder av kroner i utlandet gjennom kjøp av usunne varer som er sterkt avgiftsbelagt her hjemme. Grensehandlingen går utover folkehelsen, norske arbeidsplasser og verdiskaping, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke handel.

Harald J. Andersen, direktør for Virke handel, tviler på SSBs tall.

SSBs grensehandelstall må ses i sammenheng med en pilotundersøkelse som SSB lanserte i januar i år. Undersøkelsen viste at halvparten av varene nordmenn kjøper når de grensehandler, er avgiftsbelagte varer. Samtidig indikerer pilotundersøkelsen at grensehandelen er langt større enn SSBs kvartalstall anslår. SSB påpeker selv at kvartalstallene har betydelige usikkerheter ved seg.

− SSBs pilot indikerer at grensehandelen er langt høyere enn hva kvartalstallene viser. Alle de svenske kjøpesentrene ved grensen melder om rekordresultat i 2019. Dette rimer ikke med at grensehandelen skal ha gått ned i fjerde kvartal. Vi trenger bedre tall for å få kontroll på hva og hvor mye vi faktisk handler for i utlandet, sier Andersen.

Powered by Labrador CMS