Tjenesten IKEA kjøper tilbake er i gang på varehuset på Ringsaker. Målet er at alle varehus i Norge skal ha en gjenbrukstjeneste innen 2020. (Foto: IKEA)
Tjenesten IKEA kjøper tilbake er i gang på varehuset på Ringsaker. Målet er at alle varehus i Norge skal ha en gjenbrukstjeneste innen 2020. (Foto: IKEA)

IKEA satser på gjenbruk

For første gang i Norge går IKEA inn i bruktmarkedet og skal kjøpe og selge brukte IKEA-møbler. – Gjenbrukstjenesten er et spennende første skritt på veien mot en sirkulær forretningsmodell, sier bærekraftsjef.

Publisert

IKEA lanserer nå tjenesten IKEA kjøper tilbake, der hensikten er å kjøpe tilbake brukte IKEA-møbler som er i god stand, for å selge disse videre på varehuset.

– I IKEA har vi muligheter og ressurser til å gjøre en forskjell. Vi tror flere og flere av kundene våre ønsker å kunne velge mellom nytt og brukt, og da har vi et ansvar for å tilrettelegge for det. For oss i IKEA handler det om å ta ansvar for en større del av levetiden til produktene våre, sier bærekraftsjef i IKEA, Anders Lennartsson.

Møbler i god stand får nye hjem

For å selge et møbel tilbake til IKEA laster man opp bilder av møbelet og fyller ut et skjema på IKEAs nettsider, slik at IKEA-medarbeidere kan vurdere tilstanden til møbelet. Dersom det er i god nok stand til å selges videre får kunden et gavekort på opptil 30 prosent av den opprinnelige kjøpesummen til møbelet.

Tjenesten er i første omgang et prøveprosjekt på varehuset på Ringsaker. Målet er å tilby tjenesten på alle varehusene i Norge innen 2020.

– IKEA-møbler noen ikke trenger lenger, kan være gull verdt for andre. Derfor har vi lyst til å kjøpe dem tilbake i stedet for at de kastes, og selge dem videre til nye hjem. Det er både bra for oss i IKEA, for kunden, bra fra for miljøet og bra for neste eier, sier Lennartsson.

Bærekraftsjef Anders Lennartsson: – Vi tror flere og flere av kundene våre ønsker å kunne velge mellom nytt og brukt. (Foto: IKEA)
Bærekraftsjef Anders Lennartsson: – Vi tror flere og flere av kundene våre ønsker å kunne velge mellom nytt og brukt. (Foto: IKEA)

Da IKEA lanserte en tilsvarende tjeneste i Japan ble mer enn 3500 brukte møbler solgt tilbake til IKEA i løpet av det første året. På Ringsaker forventer IKEA i første omgang å få inn rundt 10 brukte møbler i uka.

Målet: 100 prosent sirkulær virksomhet

IKEA lanserte tidligere i år en ny versjon av bærekraftstrategien People Planet Positive, som først ble lansert i 2012. I den nye strategien har IKEA blant annet ambisjoner om å legge om til en sirkulær forretningsmodell. Målet er å være 100 prosent sirkulære innen 2030.

– Arbeidet med å bli 100 prosent sirkulære gjennomsyrer hele virksomheten, og vil være et hovedfokus for oss fremover. Vi er allerede i gang med mange spennende satsninger på bærekraftig design av produktene våre, gjenbruk av materialer og nye tjenester som gir produktene våre et lenger liv. Tjenesten IKEA kjøper tilbake er et spennende og viktig første steg, avslutter Lennartsson.

(Pressemelding)

Henting og gjenvinning

Dette er tilbudet IKEA Norge publiserer på egen hjemmeside:

«Har du tenkt til å kjøpe ny sofa eller madrass, men er usikker på hvordan du skal kvitte deg med den gamle? Vi kan hjelpe deg! Når vi leverer den nye, kan vi ta med den gamle. Og hvis den ikke kan bli gjenbrukt, sørger vi for at den leveres til gjenvinning. 
Bra for deg, bra for miljøet. 
Pris 190,– /stk

IKEA er medlem av returselskapet RENAS. 

Tekstilretur

Vi ønsker å bidra til at brukte interiørtekstiler samles inn til gjenbruk og gjenvinning. 
Ta med brukte gardiner, pledd, håndklær, duker, metervare, sofatrekk, babytepper, filleryer, grytekluter, tepper og andre brukte tekstiler og lever dem i containerne på parkeringsplassen vår. Klær og sko er også lov. UFF tar det videre slik at tekstilene får et nytt liv.»

Powered by Labrador CMS