Under Black Week er det ekstra aktuelt å være på vakt overfor falske nettbutikker.

7 av 10 oppdager ikke falske nettbutikker

Det finnes mange falske nettbutikker. Kundene må være varsomme.

Frende Forsikring beskriver hvordan man kan avsløre en falsk nettbutikk.

- Black Week er høydepunktet for handleglade nordmenn på nett. Vi sparer tid, slipper kø, vi får sammenlignet priser med få klikk, og det er smittevennlig, sier IT-sikkerhetsansvarlig i Frende Forsikring, Kristian Kastet.

Med koronatiltak verden over gir Black Week, Black Friday og Cyber Monday ekstra gode dager for nettbutikkene. Virke forventer en historisk vekst i julehandelen fra 57 til 63 milliarder kroner og tror mange vil handle mer på nett denne julen.

- Svindlere vet selvsagt dette. De er klare til å lure nordmenn som er ute etter å gjøre et kupp på julegaver på nettet, sier Tina Jerstad, markedsansvarlig i cxLoyalty, et selskap som hjelper dem som har blitt rammet av ID-tyveri.

Ifølge Virke finnes det mer enn fire ganger så mange falske nettbutikker som ekte.

Urovekkende tall fra ny undersøkelseEn ny undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring avdekker urovekkende trekk ved nordmenns netthandel:

 • 7 av 10 sier de kunne blitt lurt av falske nettbutikker
 • 2 av 3 er redde for å bli svindlet på nett
 • 2 av 3 er redde for å bli utsatt for ID-tyveri

Menneskelig svikt- Folk ønsker en enkel handleopplevelse. Nettbutikkene gjør det de kan for å oppfylle ønsket, slik at vi skal velge nettopp dem, sier IT-sikkerhetsansvarlig Kristian Kastet i Frende.

Teknologien er god til å beskytte oss, men det er vi mennesker som svikter.

- Vi lar oss manipulere. Vi handler ofte fra mobiltelefonen vår mens vi holder på med andre ting. Det kan også være vanskelig å oppdage en feilskrevet url som leder inn til en falsk nettbutikk på en liten mobilskjerm, sier Jerstad fra cxLoyalty.

Mange frykter ID-tyvenFrendeundersøkelsen avdekker at 2 av 3 er redde for å bli utsatt for ID-tyveri.

- Hvis du ikke klarer å oppdage en falsk nettbutikk kan frykten din fort bli en realitet, sier Kristian Kastet.

- Havner du på en falsk nettside eller nettbutikk, kan de personlige opplysningene dine snappes opp av en ID-tyv. Disse kan selges videre på det mørke nettet, sier han. Tyven kan også beholde opplysningene og kjøpe varer i ditt navn.

Kan bli en omfattende ryddejobbAt noen utgir seg for å være deg kan være svært belastende og du vet aldri helt når kravene slutter å dukke opp i postkassa. Et ID-tyveri kan dessuten ta svært lang tid å oppdage. Når det først oppdages har du en stor ryddejobb foran deg.

- I omfattende saker ser vi at det er svært tidkrevende å håndtere alle de urettmessige kravene, sier Tina Jerstad.

- Hvis du gjør gode, forebyggende tiltak nå, slipper du kanskje unna hele ryddejobben. Og hvis du tror du har blitt utsatt for ID-tyveri, sjekk med forsikringsselskapet ditt om du kan få hjelp til å rydde opp gjennom innboforsikringen din, sier Kristian Kastet.

Det viktigste rådet for å unngå å bli lurt på under Black Week er gammelt, men fortsatt like gyldig:

- Bruk hodet og sunn fornuft denne uka. I et hav av tilbud som nesten er for gode til å være sanne, finnes svindlerne som prøver å lure deg inn. Det kan koste deg mye mer enn hva du sparer på «tilbudet», sier Kristian Kastet i Frende Forsikring.

Slik oppdager man en useriøs nettbutikk

 1. Nettadressen har skrivefeil. Svindlere kopierer en ekte nettbutikk, og bruker en adresse som er nesten helt lik den originale nettbutikken. Tenk over det: hvor ofte sjekker du egentlig skrivemåten på nettadressen når du surfer, spesielt på mobilen?
 2. Manglende kontaktinfo. En ærlig selger vil gjerne bli funnet av kundene sine, og er derfor raus med kontaktinformasjonen. Se etter navn, post- og e-postadresse, telefon- og organisasjonsnummer på et nettsted.
 3. Innhold fullt av skrivefeil. Dette kan være tegn på at noen har brukt google translate og publisert en useriøs nettbutikk for å lokke til seg intetanende nordmenn.
 4. Ingen hengelås eller sertifikat. Til venstre for nettadressen ser du ofte et tegn som ligner på en hengelås. Dette indikerer at kommunikasjonen mellom din datamaskin og nettstedet er sikker ved at opplysningene er krypterte. Selv om dette er et godt tegn for at siden er seriøs, kan det likevel være svindlere som opererer nettstedet. Her ser du hvordan du sjekker at sertifikatet til en nettside er ekte.

Slik handler man trygt på nettet

 1. Gjør et Google-søk før du handler i en ukjent nettbutikk. Les anmeldelser fra andre brukere.
 2. Stopp og tenk deg om før du betaler for en vare eller en tjeneste på forskudd. Bruk heller kredittkort og betalingsløsninger som Paypal.
 3. Sjekk Forbrukertilsynet sin liste over falske nettbutikker.
 4. En nettbutikk som er sertifisert med merket Trygg e-Handel følger norske og EU-regler for kjøpers rettigheter og selgers plikter. Du finner alle nettbutikker med denne sertifiseringen på Trygg e-Handel side nettsider her.
 5. Ikke oppgi personlige opplysninger mer enn aller høyst nødvendig.
 6. Når du har betalt for en vare på nettet, sørg for at dine kortopplysninger ikke blir lagret på nettbutikken. Ofte blir du spurt om du vil lagre kortopplysningene. Svar nei til dette.
 7. Vil du sjekke om urlen er ekte? Dette kan man gjøre på Virustotal eller Sitesafefy.
 8. Fant du et kampanjetilbud? Skriv inn hele nettadressen, i stedet for å klikke på lenker fra kampanjer på nettet eller sosiale medier.
Powered by Labrador CMS