Tekstilfiber basert på tre skal nå industrialiseres på et demoanlegg på et av Stora Ensos produksjonsanlegg i Norden.
Tekstilfiber basert på tre skal nå industrialiseres på et demoanlegg på et av Stora Ensos produksjonsanlegg i Norden.

Industrialiserer tekstilfiber fra nordisk skog

Med en treforedlingsgigant inn på laget er H&M og IKEA et skritt nærmere å produsere tekstilfiber fra tre i Norden. Fibrene skal være både holdbare og billige å produsere.

Publisert

Siden 2014 har H&M og IKEA – sammen med oppfinneren og gründeren Lars Stigsson – deltatt i selskapet TreeToTextile hvor formålet er å utvikle en ny tekstilfiber på en bærekraftig og kostnadseffektiv måte.

Rett før jul ble det kjent at treforedlingsgiganten Stora Enso blir med som fjerde aktør i partnerskapet. Ved et av Stora Ensos produksjonsanlegg i Norden skal det lages et demoanlegg for å komme videre med industrialiseringen av TreeToTextiles produksjonsprosess.

De fire aktørene skal ha en like stor eierandel og deler troen på at det finnes et marked for en fiber med god varighet og som kan produseres billig. I produksjonen brukes en fornybar råvare fra skogen hvor cellulose regenereres til tekstilfiber. Produksjonsprosessen benytter mindre energi og kjemikalier enn konvensjonelle teknikker og fibre.

Teknikken er blitt testet ut i Sverige og skal nå skaleres opp til et demoanlegg hos Stora Enso. Inter IKEA og H&M planlegger å bruke fiberen i sine produkter, men hensikten er at også flere i bransjen skal ta i bruk den fornybare fiberen, siden den kan benyttes i tradisjonelle leverandørkjeder.

Styreleder i TreeToTextile Annica Karlsson uttaler:

– Vi er glade over å kunne ønske Stora Enso vedkommen som samarbeidspartner og ser fram til å dele det innovative arbeidet vi bedriver. Med vår nye partner går vi inn i en industrialiseringsfase. Den nye fiberen som vi har utviklet er både holdbart og produseres til en lavere kostnad.

Markus Mannström, sjef for divisjonen biomaterialer hos Stora Enso, uttaler:

– Vi er svært glade over å være med i dette partnerskapet og dermed bidra til en mer holdbar tekstilproduksjon. Stora Enso produserer dissolving-masse for tekstiler basert på fornybart og sporbart tre fra skoger som forvaltes bærekraftig. Det blir spennende å følge industrialiseringen av denne teknikken på et av våre produksjonsanlegg for å møte den voksende etterspørselen.

Lene Julle, innkjøpssjef for tekstiler i IKEA of Sweden, sier:

– Med Stora Enso som partner får vi industriell kunnskap og god kompetanse på celluloseområdet. Sammen med eksisterende konsument- og tekstilkunnskap og gründerånd tar det oss et steg nærmere vårt mål om å industrialisere en holdbar fiber til lav kostnad.

Oppfinner og gründer Lars Stigsson avslutter:

– Det er fantastisk at idéen om å benytte skogressurser for mer holdbare tekstiler er blitt utviklet fra lab-stadiet til et kommersielt produkt på bare noen få år.

Powered by Labrador CMS