Å kutte ut 3 for 2-tilbud vil redusere matsvinnet, mener Forbrukerrådet.
Å kutte ut 3 for 2-tilbud vil redusere matsvinnet, mener Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet krever slutt på 3 for 2

Matsvinnet skal halveres innen 2030. Forbrukerrådet mener det trengs flere tiltak som gjør det enklere for forbrukerne å kaste mindre mat.

4 av 5 nordmenn ønsker å leve mer bærekraftig og redusert matsvinn er et mål for mange, ifølge Opinions undersøkelse «Forbruker og bærekraft 2020».

− Det å redusere matsvinnet hjemme er noe mange ønsker, men det oppleves som vanskelig i hverdagen. En av årsakene er at vi blir lurt til å handle inn mer mat enn vi trenger på grunn av mersalgskampanjer og fristende 3-for-2-tilbud, sier Inger Lise Blyverket som er direktør i Forbrukerrådet.

Hvordan butikkene priser og pakker maten spiller en vesentlig rolle, sier Blyverket, som mener at produsenter og matkjeder må gjøre det enklere for forbruker å kaste mindre mat.

Gjør det enklere for forbruker

På husholdningsnivå kaster vi spiselig mat tilsvarende 42 kilo per person i året. Dette er ikke et ansvar som kan overlates til forbrukerne alene.

Inger Lise Blyverket er direktør i Forbrukerrådet
Inger Lise Blyverket er direktør i Forbrukerrådet

− Kjedene har lenge snakket om å slutte med mersalg og 3-for-2, men dette gjøres fortsatt i utstrakt grad. Dette må de nå slutte med. Forbrukerne må i større grad få bestemme hvor store kvanta de vil kjøpe, sier Blyverket.

− Vi etterlyser også flere gode løsninger for emballasje og – ikke minst mindre forpakninger – og mer løsvektsalg. Dette vil møte forbrukernes ønsker og behov, og bidra til redusert matsvinn ved at folk bare handler det de trenger, sier Blyverket.

Målene som myndigheter og en samlet matbransje har forpliktet seg til i den frivillige bransjeavtalen for redusert matsvinn er 30 prosent reduksjon innen 2025 og 50 prosent innen 2030. Forbrukerrådet mener det må jobbes enda mer målrettet for å nå målene.

− For å nå målene om redusert matsvinn må alle ta større ansvar, konkluderer Inger Lise Blyverket.

Powered by Labrador CMS