FLERE E-HANDLER: Stadig flere foretrekker å handel julegaver på nettet framfor i butikken. Foto: Colourbox

Flere handler julegaver på nettet

To av ti nordmenn har bestemt seg for å handle julegavene på nettet i år, og nesten fem av ti vurderer det.

Publisert

Andelen som vil handle julegaver på nettet øker år for år.

Dette fremkommer av en helt fersk undersøkelse som Ispos MMI har utført for DNB.

Ikke overaskende er det flest yngre som helst vil handle julegavene på nettet. Hele 31 prosent av de i alderen 25 til 39 år vil kjøpe julegaver via Internett i år og 28 prosent av de i alderen 18 til 24 år. Bare 16 prosent av de i alderen 40 til 59 år vil kjøpe julegaver via Internett og kun 6 prosent av de over 60 år, skriver DNB i en pressemelding.

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, forstår godt at flere enn før velger å kjøpe gavene på nettet.

– Istedenfor å stresse rundt i byen eller på et kjøpesenter, kan du tenne stearinlys, sette på julemusikk og kose deg med julehandelen hjemme foran PC-en. I tillegg er utvalget i nettbutikkene ofte bedre enn i vanlige butikker, og det er lettere å sammenligne priser slik at du kan gjøre gode kjøp. Du kan også spare penger på porto hvis gaven uansett må sendes med posten. Da slår du to fluer i ett smekk, sier Sandmæl ifølge pressemeldingen.

Sandmæl minner imidlertid om at prisene på nettet ikke alltid er endelige.

– Når du handler på nettet må du ikke la deg blende av prisen som står oppgitt. Husk at du må plusse på eventuelle omkostninger. Hvis du handler på utenlandske nettsteder må du for eksempel betale merverdiavgift på 25 prosent (15 prosent på mat og drikke) på varer som koster mer enn 200 kroner, og på toppen av det må du betale toll og fortollingsgebyr.

Hun anbefaler også å bruke kredittkort når du handler på nettet.

– Bruker du kredittkort, er du bedre sikret. Som regel får du varene levert før kortregningen forfaller, og det vil derfor være mulig å stoppe betalingen hvis varene har feil eller mangler. Det vil alltid være en fordel at du selv fortsatt har pengene - og således også makten - dersom du ender i en diskusjon med selger om hvorvidt varen er mangelfull eller ikke.

Forbrukerøkonomen vil også råde alle netthandlere til å vise sunn skepsis hvis nettstedet ikke virker helt seriøst.

– Legg aldri igjen kortdetaljer hvis du ikke føler deg helt trygg. Et tilbud som er for godt til å være sant, er som regel nettopp det.

 

 

Powered by Labrador CMS