Ny kjøl og frys halverer strømkostnaden og skaper en helt ny butikk.
Ny kjøl og frys halverer strømkostnaden og skaper en helt ny butikk.

Garderte seg mot strømsjokk – butikkens investering viste seg å være ekstra smart

Ny kjøl og frys halverer strømforbruket og skaper en helt ny butikk.

Publisert

Kjøpmann Lars Bråten på Joker Brandval i Solør investerte i fjor sommer nærmere 400.000 kroner i et solcelleanlegg på taket, og på nyåret over to millioner i helt ny kjøl og frys.

Joker Brandval har investert mye i bygget gjennom flere år, og nylig også i ny kjøl og frys og soltak.
Joker Brandval har investert mye i bygget gjennom flere år, og nylig også i ny kjøl og frys og soltak.

Han regner med at han vil halvere strømforbruket.

Tidligere var månedsregningen på strøm på 20.000 kroner i snitt. Han regner med at desember-fakturaen, som han ennå ikke har mottatt, vil beløpe seg til det tre- eller firedobbelte, sier han til Retailmagasinet.

Til tross for en halvering av strømforbruket, vil altså butikken hans – som alle andre – oppleve en vesentlig kostnadsøkning denne vinteren. Men uten investeringene ville det ha sett verre ut.

Dyrere kjølemedium

Det er ikke bare det er ikke bare den galopperende prisøkningen på strøm som slår ut:

– Da jeg overtok Joker-butikken i 2002, var prisen pr. liter kjølemedium 63 kroner. Nå er den over 700 kroner, altså mer enn en tidobling. Alt avgifter Staten pålegger oss, sier Bråten.

Investeringen i ny kjøl og frys så han på som en absolutt dyd av nødvendighet. Det nye anlegget trekker bare halvparten så mye strøm som det gamle de skiftet ut.

Solceller på taket kostet 400.000 kr
Solceller på taket kostet 400.000 kr

‘Helt ny butikk’

– Det er også et annet pluss: Med helt ny kjøl og frys har vi fått en helt ny butikk, til glede både for kundene våre og alle oss som har vårt daglige arbeid i Joker Brandval, sier Lars Bråten.

Tallene er ikke de endelige, men Stratos Dagligvare AS – som er selskapsnavnet – omsatte i 2021 for 18,5 millioner kroner – det samme som året før – med et anslått resultat på en halv million.

Powered by Labrador CMS