Innhold fra annonsør

Slik gjør du suksess på jobbintervjuet - med ELEVO Norge.
Slik gjør du suksess på jobbintervjuet - med ELEVO Norge.

Beste tips til jobbintervju med ELEVO Norge

Den svenske entreprenøren Marcus Frost har gjort solid suksess som gründer i en svært krevende bransje. Han er i dag styreleder for strømselskapet ELEVO Norge som omsetter for omtrent 100 millioner kroner årlig.

Styreleder Marcus Frost i ELEVO Norge har lang erfaring med å intervjue kandidater til ulike stillinger.
Styreleder Marcus Frost i ELEVO Norge har lang erfaring med å intervjue kandidater til ulike stillinger.

Frost har lang erfaring med å bygge opp bedrifter - ikke bare hos ELEVO Norge, men også i selskaper han har vært med på å gründe tidligere. Han har intervjuet hundrevis av kandidater i løpet av karrieren.

I dag deler han sine beste tips til et vellykket jobbintervju.

1. Les deg opp på bedriften

– Det er veldig stor forskjell på en kandidat som har gjort hjemmeleksene sine, og en som ikke er forberedt i det hele tatt, sier Frost.

Han mener at det er lurt å sette seg godt inn i bedriften i forkant av intervjuet, og aller helst menneskene som skal gjennomføre intervjuet. Har man felles bekjente i nettverket, kan dette brukes til din fordel.

– På bedriftens hjemmeside kan du finne gode argumenter for hvorfor det er akkurat deg som bør ansettes. Gjør research på hjemmesiden og sett deg inn i bedriftens holdninger og verdier, tipser Frost.

2. Øv deg på gode svar

Noen spørsmål er gjengangere på jobbintervju, og man bør forberede gode svar på disse. For eksempel: Hvorfor er du riktig person til jobben? Hvorfor har du valgt din yrkesretning? Hvilke oppgaver trives du mest og minst med?

– Når jeg stiller slike spørsmål til kandidater hos ELEVO Norge, er det ikke fordi jeg er ute etter et bestemt svar, men fordi jeg vil se hvordan personen takler situasjonen, sier Frost.

Noen ganger får kandidaten spørsmål om hva slags lønnsforventninger han eller hun har, og da er det viktig at kandidaten har forberedt et godt svar. Frost tipser om å lese gjennom lønnsstatistikk eller sjekke med fagforeningen din hvis du er usikker på hva du skal forvente.

Bildetekst: Styreleder Marcus Frost i ELEVO Norge har lang erfaring med å intervjue kandidater til ulike stillinger.

3. Forbered gode eksempler med STAR-metoden

– Klarer du å fortelle meg om en konkret situasjon hvor du har brukt egenskapene dine og fått til noe bra, imponerer du meg, forteller Frost.

– STAR-metoden er en veldig god teknikk for akkurat dette, tipser han.

STAR står for Situation, Task, Action og Result. Når du får spørsmål som handler om hvordan du har håndtert ulike situasjoner, kan du bruke STAR til å levere gode eksempler. Det gjør du ved å fortelle om en relevant situasjon (Situation), beskrive oppgaven som skulle utføres (Task), fortelle nøyaktig hva du gjorde (Action) og avslutte med utfallet av situasjonen (Result).

4. Gjør et godt førsteinntrykk

– Det er kanskje en klisje, men førsteinntrykket er superviktig, mener Frost.

Det tar bare et par minutter å danne seg et inntrykk av en person, og dette kan være avgjørende for hvordan det går under resten av intervjuet. Frost sier at det er en fordel å tenke gjennom hvordan man kler seg, og hva slags kroppsspråk og utstråling man har. I tillegg er det viktig å snakke rolig og tydelig.

– Hos ELEVO Norge kommer du en lang vei med et fast håndtrykk og stødig øyekontakt, sier Frost.

5. Selg deg selv med en “Elevator Pitch”

En “Elevator Pitch” er et kort salgsinnlegg av deg selv, som leveres når intervjueren ber deg fortelle litt om deg selv. I løpet av sekunder skal du levere dine viktigste salgspoeng, og det skal være så interessant at intervjueren får lyst til å høre mer.

– Et av de viktigste rådene jeg gir til kandidater og andre gründere, er at de må være klare til å levere en “Elevator Pitch” døgnet rundt, for man vet aldri når en mulighet dukker opp, sier Frost.

Et godt salgsinnlegg er gull verdt i en intervjusituasjon, men det er ikke lett å få til. Derfor må man øve seg godt. I prinsippet skal du fortelle alt som er viktig og relevant om deg selv, og det skal ikke ta mer enn 30-60 sekunder.

6. Forbered gode spørsmål

Mange kandidater øver seg på å levere gode svar, men det som virkelig kan imponere er å stille noen gode spørsmål tilbake.

– Å stille spørsmål tilbake viser at man er interessert og engasjert, sier Frost.

Et slikt spørsmål kan være: Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut hos dere? Frost sier at man også kan få be om å høre mer om arbeidsgruppen man skal jobbe med.

– Jeg har hatt kandidater som har spurt meg hva jeg liker best med å jobbe i ELEVO, og det etterlot et veldig godt inntrykk, avslutter Frost.

Les mer: https://www.elevonorge.no

Powered by Labrador CMS