Ill.foto: Dinero

Visa og MasterCard bestemmer valutakursen ved kortbruk

Dinero skriver i en pressemelding at mange tror banken bestemmer hvilken kurs du får når du handler eller tar ut i utenlandsk valuta. Men det er feil. Betalingsnettverket bestemmer.

Publisert

Men hva er et betalingsnettverk? Norske debetkort har i tillegg til BankAxept også et internasjonalt betalingsnettverk i kortet sitt. De mest populære betalingsnettverkene i norske kort er velkjente Visa og MasterCard, som også muliggjør betaling med kredittkort, da disse vanligvis ikke har BankAxept. Disse nettverkene bestemmer også hvilken valutakurs du får når du gjør transaksjoner i utenlandsk valuta.

– Ikke mange er klar over det, men med få unntak er det aldri banken din som bestemmer hvilken valutakurs du får, sier Anders Fagereng, daglig leder i forbrukerportalen Dinero.no.

Liten forskjell på Visa og MasterCard

Dinero.no har analysert og sammenlignet vekslingskursen Visa og MasterCard har levert over lengre tid. Resultatet av undersøkelsen viser at det er tilnærmet irrelevant hvilket av disse betalingsnettverkene du har i kortet ditt.

– Visa kan være noen øre billigere per euro én dag, og MasterCard kan være billigere den neste. I det lange løp er disse nettverkene med andre ord jevngode hva valutakurs angår. Samtidig er begge akseptert de aller fleste steder i verden, sier Fagereng.

Unntak: Uttak og bruk i norske kroner framfor lokal valuta

Det finnes også unntak for hvem som bestemmer valutakursen. Hvis du velger norske kroner framfor lokal valuta dersom minibanken gir deg dette valget, overstyrer dette betalingsnettverkets mulighet til å bestemme kursen for deg.

I flertallet av tilfeller får du mye dårligere kurs når du velger å få beløpet konvertert til norske kroner på stedet, siden det er butikken eller minibanken selv som bestemmer vekslingskursen. Fagereng i Dinero.no anbefaler å alltid velge lokal valuta framfor norske kroner.

– Visa og MasterCard tilbyr begge mer konkurransedyktig kurs enn gitte brukersted eller minibank. Her kan man tape mye hvis man velger feil, fastslår Fagereng.

Faktisk hender det at kursen er hele ti prosent dyrere dersom man velger sin egen valuta. For et kjøp eller uttak på 5000 kroner utgjør det med andre ord en differanse på 500 kroner.

Et annet unntak er om du har et American Express- eller et Diners Club-kort. På disse kortene er det utstederbankene, henholdsvis DNB via DNB Markets eller SEB som bestemmer kursen.

Faktisk valutakurs vises først ved bokføring

Vær oppmerksom på at pengene du bruker først blir reservert på kortet ditt, deretter blir beløpet bokført. Valutakursen kan være forskjellig på det reserverte og det bokførte tidspunktet, så det er først når beløpet er bokført at du vet hvilken valutakurs kortet ditt faktisk har forholdt seg til.

Det kan gjerne ta opptil flere dager før en transaksjon i fremmed valuta blir bokført.

(Kilde: Dinero)

Powered by Labrador CMS