Christoffer Naustdal Hjelm og Rasheed Dodakh i gata utenfor Glasmagasinet.
Christoffer Naustdal Hjelm og Rasheed Dodakh utenfor Glasmagasinet. Kaffebaren Cousins liggende i tredje etasje.

Cousins kafé åpner i Glasmagasinet

I samarbeid med KLP Eiendom AS legges de siste flisene i Cousins kafé i Glasmagasinet. Kaféen er plassert i tredje etasje, i ærverdige Glasmagasinet, midt i Oslo. I slutten av mars skal alt være ferdig, og den offisielle åpningen er planlagt 11. april.

Anja Løvåsen, senterleder Glasmagasinet.
Anja Løvåsen, senterleder Glasmagasinet.

– Målet er å lage en spennende kafé hvor ny, nordisk matkultur møter global gatemat av høy kvalitet, men som likevel er bærekraftig både sosialt og økonomisk, sier de sosiale entreprenørene Rasheed Dodakh og Christoffer Naustdal Hjelm.

– Jeg er stolt over at vi får huse Cousins i Glasmagasinet. Dette er sosial bærekraft i praksis og vi gleder oss til å ønske kundene våre velkommen, sier Anja Løvåsen, senterleder på Glasmagasinet.

Siste innspurt med legging av fargerike fliser.
Siste innspurt med legging av fargerike fliser.

Arbeidserfaring til unge flyktinger

Konseptet bak Cousins er å gi ungdommer som har kommet til Norge som flyktninger, arbeidserfaring som de kan ta med seg videre. Dette blir ikke bare deres første jobb i Norge, det blir også en splitter ny arbeidsplass.

– Hensikten er å få så mange ungdommer med flyktningbakgrunn i jobb som mulig, sier Naustdal Hjelm.

– Vi lager egentlig en arbeidsplass der vi vil at våre ansatte skal slutte, ler Rasheed Dodakh, som blir kaféens “front of house”-leder.

Gjennom et 12 måneders modulbasert opplæringsprogram, kombinert med arbeidstrening, skal unge flyktninger i alderen 18–25 år forberedes til arbeidslivet. Videre har Cousins avtaler med større norske arbeidsgivere som for eksempel Nordic Choice Hotels, hvor ungdommene blir sendt videre for “vanlige” jobber – ofte kombinert med høyere utdanning. Dette gir en unik mulighet til unge mennesker som ofte opplever å havne nederst i bunken av jobbsøknader på grunn av navn eller manglende referanser, fordi en CV kanskje ligger igjen i en konfliktsone.

Cousins

Cousins gir arbeidstrening til unge flyktninger. De får lønnet deltidsjobb med å lage og selge god, økologisk is. Cousins ønsker å gi unge jenter og gutter som kommer fra krig og konflikt nye muligheter i et helt nytt land. Cousins endret navn fra Sandwich Brothers i 2023, og kom inn i Kronprinsparets Fonds portefølje i 2018.

Sandwich Brothers er Oslos første 100% Debio-sertifiserte økologiske isprodusent, og er organisert som en sosial entreprenør, et eventuelt overskudd i framtiden vil gå tilbake til driften, så de kan ansette flere flyktninger. Nylig ble også Sorbet Sisters lansert, hvor unge flyktningjenter lager vegansk sorbet, men nå har altså de to merkevarene blitt slått sammen til ett – og er kun kjent som Cousins.

Om kort tid ønsker Cousins årets kull av ungdom med flyktningbakgrunn, velkommen som arbeidstakere i kaféen med utsikt ut over Stortorvet. – Antallet ungdommer som er gjennom programmet kan økes betraktelig de neste årene, samtidig som vi skal pushe grensene for både smak og bærekraft i Oslo, skriver Cousins på LinkedIn.

Kongelig åpning

Kaféen starter så smått opp i slutten av mars, men 11. april kommer Kronprins Haakon for å åpne kaféen offisielt. Bakgrunnen for dette er at Kronprinsparets Fond er én av Cousins viktigste samarbeidspartnere. Fondet har fokus på prosjekter som arbeider for inkludering av unge, og valgte nettopp dette prosjektet blant 140 innsendte søknader. I tillegg kommer også flere av ungdommene som har fått seg faste jobber gjennom Sandwich Brothers og Sorbet Sisters. Og ikke minst vil flere av samarbeidspartnerne innenfor næringslivet stille.

Menyen

Når kaféen endelig er åpen, vil gjestene bli servert fra en meny der ny, nordisk matkultur møter global gatemat. Det blir nybakt, deilig surdeigsfocaccia, noen libanesiske småretter, men den grillede halloumi-osten er fra Bygdøy Kongsgård. I tillegg kan de friste med sunne supper, smaksrike salater og en brunsjtallerken med litt av det meste.

– Det kommer til å bli en stadig skiftende meny, og alt som skal serveres her, kommer til å bli innmari godt, lover, Dodakh.

Startet virksomhet på fire dager

Prosjektet startet først som Sandwich Brothers, og et par år senere fulgte Sorbet Sisters. Cousins endret navn fra Sandwich Brothers i 2023, og kom inn i Kronprinsparets Fonds portefølje i 2018.

4 ungdommer foran en rosa vegg. Sitter og står rundt en fryser med is med, logo Cousins.
Cousins gir arbeidstrening til unge flyktninger. De får lønnet deltidsjobb med å lage og selge god, økologisk is.

– Dette var et iskrem-konsept vi startet fordi jeg var så frustrert over å se unge, dyktige og fremoverlente ungdommer slite med å komme seg inn i arbeidslivet, sier Naustdal Hjelm. Vi satte opp en produksjon av sandwich-is på en uke, basert på kortreiste og økologiske råvarer, sier han. Det eneste som er langreist, er personalet som lager og selger de smakfulle sandwich-isene.

– Sandwich Brothers og Sorbet Sisters har gått veldig, veldig bra, og vi har fått flere ungdommer inn i faste jobber i store selskaper som en trygghet ved siden av utdanningen deres. En har blitt radiograf, en annen er i ferd med å bli politi. Nå var tiden kommet for å skalere dette opp slik at vi kan sysselsette enda flere. Det er tross alt begrenset hvor mye mange ungdommer vi kan ansette til å lage is, sier han.

Cousins – et enklere navn

Noen fra teamet som jobber med å klargjøre lokalene til kaféen.
Noen fra teamet som jobber med å klargjøre lokalene til kaféen.

– Derfor tok vi kontakt med KLP Eiendom og fikk tilgang til dette flotte lokalet i Glasmagasinet. Vi valgte navnet Cousins for å gjøre det enklere enn de to andre merkevarene, og nå utvider vi konseptet til også å gjelde økologisk og bærekraftig mat av høy kvalitet. Det er på en måte det som driver oss. Vi ønsker å bygge en bro mellom kvalitet og bærekraft – både på det sosiale og miljømessige planet, forteller Naustdal Hjelm og legger til at den nydelige isen får være med videre i det nye konseptet.

– KOI har hjulpet oss med fargevalget, forteller han med henvisning til den kjente fargeeksperten Dagny Thurmann-Moe og hennes KOI Fargestudio. Også arkitektbyrået iARK og designbyrået Bielke&Yang har satt sine hender på verket for å sørge for at lokalet i seg selv skal bli en opplevelse.

Bærekraftprinsippet har stått sterkt i hele byggeprosessen. Blant annet er gamle kafébord blitt spraymalt og dermed fått et lenger liv i den nye kaféen, og de gamle sofaene blir både flislagt og trukket i nye tekstiler, materialene er valgt av KOI og koordinert av iARK, kan Dodakh fortelle.

– Vi prøver å gjenbruke det vi kan, sier han mens han viser oss en flott espressomaskin fra Espressospesialisten og store ismaskiner fra Primulator.

Utleiesjef Kjersti Aanerud Hamre i KLP Eiendom har i lang tid hatt lyst til å etablere konseptet på Glasmagasinet, og har hatt løpende kontakt med Christoffer. – Vi ser frem til åpning og en spennende reise sammen med gjengen i Cousins, sier hun.

Rasheed Dodakh og Christoffer Naustdal Hjelm i et rom som er under oppussing
De sosiale entreprenørene Rasheed Dodakh og Christoffer Naustdal Hjelm i kjøkkenet på den nye kaféen
Powered by Labrador CMS