Innhold fra annonsør

Gründer Mariann Solaas har plassert ut henteskap i Harstad, og ønsker i neste omgang å ha henteskap i byer rundt omkring i hele landet.

Norges første henteskap for lokalmat – skal vokse nasjonalt

Matfra knytter lokale matprodusenter og sluttkunder sammen. Etter en vellykket oppstart i Harstad er planen er å plassere ut henteskap i en rekke norske byer.

Gründeren Mariann Solaas fra Harstad fikk ideen til Matfra.no i 2016, og i tre år senere var hun i gang sammen med sin mann. Så langt har de skrevet avtale med 90 produsenter. Forretningsidéen er salg av lokalmat direkte fra produsent til sluttkunde, og varene består av grønnsaker, kjøtt (storfe, lam, svin), spekemat, honning, syltetøy og egg.

– Det er snakk om kortreist, fersk mat, sier Solaas.

Matfra stiller som betingelse at produsentene driver bærekraftig. De kan gjerne drive økologisk også, men det er ikke krav at man er godkjent som økologisk.

Fordeler for produsentene

For matprodusentene er det en fordel å slippe selv å operere egen nettbutikk med betalingsløsning, samt å måtte stå for markedsføring.

Elda gård selger sin lokalmat bl.a. gjennom Matfra.

– Vi i Matfra markedsfører helheten. Vareutvalget blir stort, noe som er en fordel for kundene. For en lokalmatprodusent kan det å markedsføre alene oppleves som en øde øy. Hos oss blir markedsføringen som et øyrike, sier Solaas.

Gjennom Matfra blir kundene blir bevisste på flere matprodusenter. På denne måten får alle produsentene i løsningen en markedsføringseffekt.

Teknologien utvikles

Matfra har fem ansatte, hvorav tre i Oslo: forretningsutvikler, teknologiutvikler og markedsfører Solaas har selv bakgrunn fra økonomi og administrasjon:

– Jeg er glad i teknologi. Virksomheten som vi bygger er avhengig av god teknologi, sier hun.

Hun forteller at de har ambisjoner om å utvikle teknologien framover i flere retninger.

De er naturlig nok avhengig av å få opp sine inntekter, og prismodellen er til vurdering. Så langt er det basert på et beløp på transaksjon.

– Vi vil øke gebyret og se på flere måter å få inntekter, men produsentene skal uansett oppleve betalingen som rettferdig, beroliger Solaas.

Høster erfaringer – "Over all forventning"

I hjembyen Harstad har Matfra plassert ut henteskap som levert av StrongPoint.

Pt. er 14 matprodusenter aktive brukere av henteskapene, og antallet stiger stadig.

Matfra ønsker å lokalisere henteskapene inntil en stor dagligvarebutikk eller et kjøpesenter, men inntil videre er de er plassert på havna, midt i bykjernen.

De kan veksle mellom kjøl og frys i skapene. Med kjøl holder temperaturen 2-4 grader uavhengig av utetemperatur. Man oppnår en ubrutt kjølekjede fram til sluttbruker.

Henteskapene gir fleksibilitet både til matprodusentene og sluttbrukerne.

Ennå har ikke Matfra opplevd at noen ikke har hentet maten.

Henteskapene har mulighet for inndeling av tidsvinduer (slots) for produsentene og sluttkundene. Det er en nyttig funksjon når bruken blir stor. Matfra planlegger å ta i bruk tidsvinduer framover.

Styringen av skapene skjer med QR-koder via epost. Løsningen er nettleserbasert, så det er ikke nødvendig å laste ned noen app. Matfra vurderer å bruke sms også.

– Vi tester og høster erfaringer. Så langt har det gått over all forventning, sier Mariann Solaas.

Gründeren beskriver samarbeidet med leverandøren StrongPoint som godt.

– De er dyktige folk og svært serviceinnstilte.

Skal vokse

Matfra skal gjennomføre en emisjon i 2023. Kapital trengs til den ekspansjonen de ser for seg. Så langt har de finansiert seg med aksjekapitalen og tilskudd fra Innovasjon Norge, Sparebank1 Nord-Norge og Forskningsrådet.

– Jeg er meget fornøyd med støtten vi har fått, men framover må vi basere oss på vekst og ordinær drift, sier Solaas.

De har kommet lengst i sitt nærområde, men Matfra ønsker å ekspandere.

– Vi ønsker å ha henteskap i byer rundt omkring i hele landet, bekrefter Solaas.

Hun ser for seg at de skal plassere ut et tresifret antall henteskap, og de neste regner hun med vil komme i Trøndelag.

Gründeren er heller ikke snauere enn at hun på sikt ser for seg at de også senere vil krysse landegrensen og plassere henteskap i andre land.

Har fått meromsetning – "Enkelt for oss og enkelt for kundene"

Elda gård ligger vest for Harstad. Bonden Johan Helge Elde produserer grønnsaker og poteter og er en aktiv bruker av tjenestene til Matfra.

– Vi har oppnådd mersalg gjennom bruken av henteskapene. Det er enkelt for oss, og det er enkelt for kundene. Kundene trenger ikke å stresse når de skal hente sine produkter. De kan gjøre det når det passer dem, sier han.

De har også solgt gjennom andre kanaler.

– Jeg jobber i byen, så det passer godt for meg å ta med meg varer og legge i skapene. Kun i helgene kan det bli 1-2 dagers venting på kundene, forteller Elde.

Han peker på at Matfra gir større fleksibilitet både for produsentene og kundene. Bonden tror denne distribusjonskanalen vil bli mer populær framover.

Powered by Labrador CMS