Tilbakeslag for forbrukertilliten

CCI faller markant i juni, på sitt laveste siden desember.

Publisert

Forbrukertillitsindeksen (CCI) har ligget på et relativt høyt nivå over lengre tid. I juni får den et tilbakeslag når den faller med 3,4 poeng fra mai, til 7,2 poeng, viser den siste tillitsmålingen til Opinion. CCI er nå på nivå med desember i fjor, da den også falt markant, for så øke igjen måneden etter. Indeksen er 4,9 poeng lavere enn for ett år siden, og den ligger 2,5 poeng under gjennomsnittet av de siste seks målingene.

– Det er lite som tilsier at forbrukertilliten skulle falle såpass tydelig nå. Det er ikke uvanlig at tilliten svinger fra en måned til en annen, og vi kan også ha med et tilfeldig utslag å gjøre. Forskjellen mellom første kvartal og andre kvartal er ikke stor, så det er ikke grunnlag for å hevde at tendensen er nedadgående, sier Henrik Høidahl, seniorrådgiver i Opinion.

Det er ingen enkeltindikatorer som skiller seg ut. Det er registrert et markant fall både for tilliten til egen og landets økonomi, til arbeidsmarkedet kommende 12 måneder, samtidig som sannsynligheten for sparing, der også raskere nedbetaling av lån inngår, går ned.

– Fortsatt er det flere som tror at egen økonomi vil være bedre enn dårligere om 12 måneder, og siden februar i fjor er det flere som tror at arbeidsledigheten vil være lavere enn høyere om 12 måneder, sier Henrik Høidahl i Opinion.

Når det gjelder tilliten til landets økonomi er forbrukerne mer delt, men stadig er det flere som tror på bedre tider. I juni er det 26 prosent som tror at situasjonen vil være litt eller mye bedre, mens 22 prosent tror den vil være litt eller mye dårligere, opp tre prosentpoeng fra forrige måned. 43 % forventer ingen endring i landets økonomi det kommende året.
CCI er et gjennomsnitt av forbrukernes forventninger til egen og landets økonomi, arbeidsledigheten og sannsynligheten for sparing de kommende 12 månedene.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS