Ill. foto fra Clas Ohlson som var en av kjedene som ble utsatt for den uforbederlige butikktyven i Sarpsborg.
Ill. foto fra Clas Ohlson som var en av kjedene som ble utsatt for den uforbederlige butikktyven i Sarpsborg.

Ni måneders fengsel for bestillingstyverier

En tilsynelatende uforbederlig butikktyv er i Sarpsborg dømt til ni måneders ubetinget fengsel for 12 tyverier, bilkjøring i beruset tilstand og for å ha unnlatt å møte til soning for en tidligere dom. Tyveri av verktøy representerer de største verdiene ved raidet i butikker i Østfold.

Av Odd Henrik Vanebo

I domspremissene heter det:

”Tatt i betraktning av at det meste av tyvegodset er verktøy, bærer tiltaltes tyverier preg av å være gjort på oppdrag for andre.» Altså bestillingstyverier. Merittlisten er talende: «Han er domfelt fem ganger tidligere for blant annet tyverier, og bøtelagt i alt sju ganger og meddelt påtaleunnlatelse to ganger for tyveri. Han ble prøveløslatt fra soning av siste dom i september 2019, og allerede fra årsskiftet 2019/2020 har tiltalte igjen begått nye tyverier med jevne mellomrom utover i 2020. ”

En triviell butikktyverihistorie? Ikke for de forretningsdrivende og butikkmedarbeiderne som utsettes for tyveri i åpningstiden. Blant forretningene som har hatt ubudne besøk av domfelte, er JULA, Clas Ohlson, Coop Bygg, Coop Obs og Bauhaus i Østfold.

Oppklart

Oppklaringen av tyveriene skjedde ved øyenvitneforklaringer og opptak fra overvåkningskameraer.

Tre eksempler

Alle tiltalepunkter som førte til fellelse, beskrives i dommen. Her er tre eksempler:

”[T]iltalte [var] den 18. ferbruar 2020 inne i forretningen JULA i Dikeveien 15 i Fredrikstad [hvor han] tømte flere esker med Makita-verktøy, og la verktøyet innenfor jakka, men lot emballasjen ligge igjen. Han gikk så ut av forretningen og passerte kassen uten å betale. Varene hadde til sammen en verdi på 44 722 kroner.”

”[T]iltalte [kom] lørdag 27.juni 2020 ca kl 1500 kjørende en mørk personbil og parkerte utenfor Bauhaus Vestbys lokaler [–).Tiltalte gikk inn og ut av forretningens varemottak minst to ganger. Han tok da med seg med seg uten å betale for varene, blant annet et verktøysett, en stikksag, et batterisett, en lykt, en fugepistol, en tårnvifte, to borhammere, en overfres, en meiselhammer og en kombihammer. Disse varene la han først oppe i en container utenfor varemottaket, før han ca kl 19.50 hentet tyvegodset der og kjørte fra stedet. Varene han stjal hadde en utsalgsverdi på 44 722 kroner. ”

”[T]iltalte og en kvinnelig bekjent av ham [–] befant seg søndag 10. mai 2020 ca kl 1700 begge i Coop Obs byggevareforretning i Lilletuneveien 3 i Sarpsborg. Tiltalte og [kvinnen] tok herfra en Gardena gressklipper til en verdi av 12 995 kroner, to Dewalt-verktøy til en verdi av 4 858 kroner, og noe annet verktøy til ukjent verdi. Noe av varene kjørte tiltalte ut av forretningen med en tralle forbi kassen og uten å betale. Resten av tyvegodset tok han ved at han først tømte en eske med en annen vare inne i forretningen, før han så brukte den tomme esken til å gjemme verktøyet oppi. [Kvinnen] overtok tyvegodset ved at hun trillet esken ut av butikken. Da hun passerte kassen betalte hun bare for esken, og ikke verktøyet som lå inne i esken. ”

Powered by Labrador CMS