Varehussjef Magne Ryan med tomme PC-esker etter butikktyveriet, som endte positivt slik at tyvegodset kommer til rette.
Varehussjef Magne Ryan med tomme PC-esker etter butikktyveriet, som endte positivt slik at tyvegodset kommer til rette.

Godt samarbeid stoppet tyveriraid

Profesjonelle butikktyver på raid i Trøndelag i november ble stoppet gjennom effektivt samarbeid mellom Elkjøp-kjeden, vekterpartnere og politiet.

Av Odd Henrik Vanebo

Tyvene, en mann og en kvinne fra Øst-Europa, visste hva de var ute etter. De stjal tre PC-er på Elkjøp i Steinkjer, dernest høyttalere i Elkjøp Namsos og Trondheim, før de gjorde en ny sving innom Steinkjer og Trondheim. De ble stoppet av politiet, som nå hadde bilens registreringsnummer, på tur ut av landet fra Stjørdal til Sverige.

‘Tampen brenner’-opplegg

– Vi var hele tiden hakk i hæl, men de glapp fra oss hver gang, forteller varehussjef Magne Ryan ved Elkjøp i Steinkjer til Retailmagasinet.

Det var riktig et ‘tampen brenner’-opplegg som gjorde at forfølgerne kunne skaffe seg stadig bedre informasjon om butikktyvene på raid mot Elkjøp-kjeden i Trøndelag. Gjennombruddet kom med at Elkjøps ‘spanere’ kunne gi politiet bilens registreringsnummer.

Det første tyveriet av tre PC-er skjedde på høylys dag i Steinkjer, hvordan var det mulig?

– Vi var i ferd med å montere en ny utstilling av noen nye pc-er. Alle varer i butikken har normalt påsatt alarm, men den korte stunden mens monteringen pågikk, var alarmen koblet fra. Tyvene forstod situasjonen og nyttet anledningen, sier Ryan.

Proffer på ferde

– At det var proffer på ferde, var helt klart fra og med det første tyveriet i varehuset vårt på Steinkjer. De gikk kun etter de dyreste og lettest omsettelige produktene, også på Namsos i neste omgang, hvor de stjal høyttalere, fortsetter Ryan.

Ansatte hos Elkjøp i hele Trøndelag ble varslet for å holde utkikk. Tyvene ble observert både på Steinkjer og Verdal.

Informasjonen ble utvekslet raskt, ikke bare mellom Elkjøp-butikkene, men gikk umiddelbart videre til vekterselskapene og politiet.

– Det var slik vi merket oss registreringsnummeret.

Om samarbeidet med vekterselskapet opplyser sikkerhetssjef Lars Vethe i Elkjøp Norge at kjeden har rammeavtale med AS Skan-kontroll og deres analysetjeneste, som er «det beste samarbeidet på landsbasis i kampen mot mobile vinningskriminelle». De ble tidlig koblet inn i denne saken, og bistod positivt, understreker sikkerhetssjefen.

Lokalt på Steinkjer har Elkjøp vektersamarbeid med Nokas, som i høyeste grad også bistod positivt, supplerer varehussjefen.

Får ros av politiet

Hva har dere lært av denne historien?

– Butikkene og vekterselskapene er selvfølgelig, og skal være, på alerten når det gjelder omreisende kriminelle, fremholder Ryan.

– Vi i Elkjøp har lært oss å observere nøye, og vi bruker Nokas mye ved mistanke om ulovligheter. For oss selv har denne saken vært en skikkelig vekker selv om vi prøver å være årvåkne og forberedt på at butikktyver alltid er på veien og at vi fort kan bli det neste offeret.

Til Trønder-Avisa opplyser etterforskningsleder Annar Sparby ved Stjørdal lensmannskontor at tyvegodset fra Steinkjer og Namsos kom til rette etter aksjonen mot bilen på E14. Den mannlige tyven har vært i Norge før, og han ble forsøkt utvist i 2009.

Sparby skryter av Elkjøps arbeid i jakten på tyvene:

– Klarer vi å jobbe slik framover skal det bli vanskelig å være banditt.

Sjekkliste mot butikktyveri

– Hvis du skal gi gode råd til bransjekolleger som selger kapitalvarer og som alltid risikerer å få ubudne besøk av butikktyver, hva vil det stå på sjekklista?

– At butikktyvene i vårt tilfelle ble tatt, var et resultat av summen av tiltak, både forebyggende og handling straks et tyveri er oppdaget, forklarer varehussjefen:

• Kontakt med politiet pronto, pronto – med påfølgende anmeldelse. Samtidig å koble inn samarbeidende vekterselskap, som straks bistår med sin ekspertise.

• Sikre digitale spor, spesielt opptak på overvåkningskamera, som stilles til rådighet for politiet. Det gjaldt også videre, ettersom det var et raid hvor de samme tyvene neste gang ‘besøkte’ Elkjøp på Namsos.

– Fordi vi straks forstod at vi hadde med proffer å gjøre, varslet vi straks de øvrige Elkjøp-forretningene i Trøndelag, hvor medarbeiderne og respektive vektere sørget for å være på utkikk. Og etter det nye tyveriet på Namsos også her å sikre digitale spor. Og Verdal neste. Det var denne intense ‘spaningen’ og digitale sporingen som gjorde at bilens registreringsnummer ble identifisert og avgjørende viktig for at politiet kunne ta tyvene.

– Forebyggende har vi stor glede av vekterselskapet vi samarbeider med. Butikktyver er ingen ensartet gruppe; de er å finne over hele spekteret fra lokale ‘brodne kar’ til proffene som kommer utenfra med tyveriplaner klare etter å ha gjort sine undersøkelser på forhånd.

Summen av tiltak gir resultater

– Det er viktig å ha klart for seg at det er ytterst få som kan identifiseres bare på utseende. Vi er lokalt hele tiden i kontakt med vekterne våre, som vi kan tilkalle til runder i butikken når det er hektisk eller vi får mistanker ved spesielle besøk i butikken. Samarbeidende vekterselskap er også viktige når vi skal drille egne medarbeidere i å forebygge butikktyveri. Altså er det summen av tiltak som gir resultater, poengterer Magne Ryan med ettertrykk.

Powered by Labrador CMS