Joker Kilen i Skalbukilen på Åsnes Finnskog som snart blir nedlagt.
Joker Kilen i Skalbukilen på Åsnes Finnskog som snart blir nedlagt.

En rekke distriktsbutikker nødt til å gi seg

Joker Kilen på Skalbukilen på Åsnes Finnskog i Solør stenger dørene medio november og føyer seg dermed inn i rekken av distriktsbutikker som legges ned i høst.

Publisert

– Det er ingen veg utenom dette nå. Strømregningene og økte kostnader ellers gjør at det rett og slett ikke er mulig å klare oss, sier kjøpmann Otto Borg ved Joker Kilen til Østlendingen.

Kjøpmannen forteller at de har gjort alt de kunne for å kunne drive videre. Men det nytter ikke å holde fram, samtidig som det blir varslet ytterligere prisøkning utover vinteren.

Butikken på Åsnes rapporterer også om nedgang i omsetningen i 2020.

Omsetningssvikt over hele landet

Mange nærbutikker over hele landet opplever omsetningssvikt fordi matvarene er blitt dyrere og folk har fått mindre råd på grunn av økte priser på både banklån, bensin, strøm og mange andre varer. Mange bygdebutikker taper terreng i forhold til store lavprisbutikker.

De rekordhøye strømprisene har skapt stor bekymring for kjøpmenn på Vestlandet, Sørlandet og Østlandet.

«Det er spinngale»

Det melder Merkur-programmet, som også har omtalt nedleggelsen i Skalbukilen, med en kommentar om at «en rekke kjøpmenn har stått fram i lokalavisene i høst og varslet at butikken er helt avhengig av krisehjelp dersom driften skal fortsette»:

• Heggeriset Handel i Engerdal varsler at det blir kroken på døra før nyttår dersom ikke butikken får bedre avtaler. – Nå driver vi helt i grenseland. Med disse strømprisene har vi ikke sjanse til å overleve, sier Kari Lillestu til Østlendingen.

• Joker Lysefjorden i Ryfylke fikk en strømregning på 105.000 kr for august, mot normalt 25.000 kr. – Det er spinngale, sier kjøpmann Rune Stangeland til Strandbuen

• Joker Egersund mener at politikerne må våkne opp. Situasjonen er svært dramatisk for nærbutikkene. – Vi føler at vi jobber for ingenting, og at vi får ingenting igjen for det vi holder på med, sier kjøpmann Egil Heien til Dalane Tidende.

• Gavlen Fjellhandel i Telemark frykter nedlegging, både på grunn av høy strømpris og mindre trafikk på hyttene i området, fordi hyttene ikke får strømstøtte slik som vanlige boliger. – De som reiser på hytta, har med mat hjemmefra og kjøper kun det mest nødvendige, sier Annette Lien til Rjukan Arbeiderblad.

Kilde: Merkur-programmet

Powered by Labrador CMS