Forskere ved Lausanne universitetssykehus har utviklet en ny type strålebehandling.
Forskere ved Lausanne universitetssykehus har utviklet en ny type strålebehandling.

Biltema gir kjempebeløp til kreftforskning

Biltema Foundation har donert 260 millioner SEK til et prosjekt som skal videreutvikle en ny metode for kreftbehandling.

FLASH-terapi er en ny form for strålebehandling som er utviklet av forskere ved Universitetssykehuset i Lausanne. Metoden har vist seg å være svært effektiv i behandling av hudkreft, samtidig som den i stor grad sparer det nærliggende sunne vevet.

Pasienter som er i behandling for hudkreft kan oppleve at kreften er vanskelig eller umulig å behandle med dagens kreftomsorg. Dette skyldes ofte svulstens plassering, og at en mulig behandling ville gitt omfattende skader i nærliggende vev.

Forskere ved Lausanne universitetssykehus har utviklet en ny type strålebehandling kalt FLASH-terapi. Strålingsintensiteten muliggjør den samme radioterapeutiske effekten mot svulsten, men i millisekunder i stedet for i minutter. På denne måten blir strålingen rettet med mye større presisjon mot svulsten, og det omkringliggende vevet påvirkes i mye mindre grad.

Fenomenet som FLASH-terapi er basert på ble oppdaget i 2014, og allerede i 2018 ble den første vellykkede behandlingen av en pasient utført. Ved hjelp av blant annet donasjonen fra Biltema Foundation er målet nå å videreutvikle behandlingsformen, og fortsette å kurere kreftpasienter.

Powered by Labrador CMS