Holmlia Senter.

BREEAM-sertifisert møteplass – skal være befolkningens andre hjem

Det nye Holmlia Senter er blitt et kombinasjonsbygg med handel, opplevelser, kultur og offentlige tjenester på samme sted. Senteret er ledende på miljø, benytter bærekraftige materialer og har energieffektive løsninger.

Publisert
Portrett av Pauline Johansen. Mørkt, langt hår og mørk dressjakke.
Senterleder Pauline Johansen.

Den nye delen av Holmlia Senter åpnet i 2021, hvorav den gamle delen fylte 40 år desember 2022. Visjonen for det nye senteret var et levende samlingspunkt for bydelen.

Nå er de en av tre finalister til Norsk Kjøpesenterforenings Bærekraftpris.

Breeam Excellent

– Vår ambisjon og grunnen til at vi er blitt nominert er nok dette, sier senterleder Pauline Johansen: At senteret skulle være ledende på miljø, med bærekraftige materialer og energieffektive løsninger i alle ledd. Prosjektet fikk støtte fra Enova, og det er lagt stor vekt på innovative styringsmuligheter av tekniske anlegg. Kontorbygget er i energiklasse A og sertifisert som Breeam Excellent. Kjøpesenteret har energiklasse B og Breeam Very Good-sertifisering.

Satsningen på Holmlia unik. Dette er en bydel som fortjente et løft.

Pauline Johansen

– Breeam-sertifiseringen betyr at vegger og vinduer tar vare på energien i bygget, vi slipper inn sollys på vinteren for å varme opp rommene og det ventileres og varmes opp på et minimum når det ikke er tilstedeværelse i rommene. Vi bruker den kalde natteluften til å kjøle ned bygget på sommeren. I den kalde årstiden starter vi ventilasjonen i senterdelen på natten i omluftsmodus. Slik unngår vi å varme opp iskald uteluft til ønsket romtemperatur. Vi gjenvinner all overskuddsvarme via det hypermoderne varmepumpeanlegget, forteller Pauline Johansen videre.

– I tillegg til dette er satsningen på Holmlia unik. Dette er en bydel som fortjente et løft.

Det er gått fra å være et utesenter til å bli et moderne bygg, rett ved hjertet av det trafikale knutepunktet på Holmlia hvor du får løst mye av det du trenger i hverdagen, en møteplass, sier Pauline.

Senteret er heleid av eiendomsselskapet OBOS Eiendom AS. I tillegg til kjøpesenter og kontorer, omfatter prosjektet også 9000 kvadratmeter torg og uteområder. Det skal være et trivelig nærsenter og har 35 butikker og ulike servicetjenester. På senteret er det bibliotek, tannlege og fysioterapeut.

Tar vare på mennesker og innsekter

Skravlekopp

Skravlekopp er en grønn kopp som står sammen med de andre koppene på utvalgte kafeer, kantiner og møteplasser. Om du velger drikken din i en Skravlekopp, viser du andre i lokalet at du gjerne snakker litt med noen mens du drikker den. Om du trenger litt skravling - eller tilbyr litt skravling - er uvesentlig.

– Vi har også stort fokus på sosial bærekraft. I en bydel hvor det er stor andel trangboddhet ønsker vi å være befolkningens andre hjem, «Holmlias storstue» og har i den forbindelse åpnet senteret opp for at alle lokale aktører, foreninger og lag kan komme og bruke senteret til å vise seg frem, by på møteplasser og kulturopplevelser, fortsetter Johansen.

Gjennom en rekke samarbeid arrangerer senteret ulike aktiviteter for alle målgrupper. De har alt fra seniortreff, til FIFA-turnering for ungdom, til byttemarked, besøk av barnekor, danseoppvisninger, kunstutstillinger og minikonserter. Kafeene på senteret er skravlekopp-sertifisert.

På taket er det plantet 3200 kvm sedum tak, for å ta vare på innsektene og biomangfoldet, samt håndtere overvann. Av samme årsak er det også 24 bed på til sammen 500 kvm med busker, stauder og sesongplanter.

Parkering med lademulighet

Senteret har 220 parkeringsplasser med hele 54 ladeplasser for el-bil. Det har 300 sykkelparkeringer og lading for elsykler.

På sørveggen er det solceller med mulighet for uttak av 75 kW energi.

– Vi følger energi- og vannforbruk tett gjennom ukentlige møter og implementering av dette arbeidet i vår driftsorganisasjon. Og vi har stort fokus på avfallshåndtering sammen med våre leietakere og arbeidet med dette er fast på agendaen i butikkledermøtene, i tillegg til kurs fra leverandør og så videre. Avfallsrommet er meget godt tilrettelagt og merket for optimal sortering, avslutter senterlederen.

Holmlia-navnet med bokstaver som er fylt med tegninger og bilder.
Holmlia, et allsidig senter og samlingspunkt.
Powered by Labrador CMS