Lanserer klær av hvetehalm

Fortum og Spinnova viser frem verdens første klær laget av hvetehalm, på Textile Exchange Sustainability Conference i Vancouver.

Publisert

Fortum, et stort europeisk energiselskap som utvikler nye forretningsmodeller i sirkulær økonomi, har sammen med det finske teknologiselskapet Spinnova introdusert det første prototypeproduktet som er resultatet av deres felles utvikling av å bruke hvetehalm i produksjonen av bærekraftig tekstilfiber. Her vises en strikket t-skjorte og en jakke og et skjørt laget av et vevd stoff med en blanding av økologisk bomull og det nye materialet.

– Prototypematerialet er unikt på grunn av den ekstremt lave miljøpåvirkningen fra råstoffutvinning, prosessering og produksjon, verifisert ved livssyklusanalyse (LCA), heter det i en pressmelding fra Fortum.

– Vi er veldig glade for å presentere dette revolusjonerende tekstilet. I dag blir hvetehalm ofte kastet eller til og med brent i åkrene. Siden det nå kan brukes i en rekke tekstilapplikasjoner, åpner dette enorme muligheter globalt. Dette samarbeidet er et viktig skritt i Fortums strategi om å utvikle alternativer som forbedrer ressursutnyttelse og gir smarte løsninger for en renere verden. Vi vil invitere flere viktige aktører i bransjen til å bli med oss ​​på denne reisen, sier Heli Antila, VP, biobaserte løsninger i Fortum.

– Vi er alle veldig stolte av dette samarbeidet. Det har vært en veldig rask reise fra de første forsøkene til gode resultater. Dette viser at halmbasert fiber av hvete er på god vei til å bli et produkt av det mest bærekraftige slaget, sier administrerende direktør i Spinnova, Janne Poranen.

Powered by Labrador CMS