Eurocash solgt til Axfood og Norgesgruppen

Den svenske dagligvaregiganten Axfood kjøper Eurocash-kjeden av Conseptor og selger 49% videre til Norgesgruppen.

Publisert

Axfood har inngått avtale om å kjøpe Eurocash Food AB av Conseptor og samtidig selge 49% til Norgesgruppen. Gjennom kjøpet styrker Axfood sin posisjon innen lavpris og går samtidig inn i segmentet grensehandel, heter det i en pressemelding. Videresalget til Norgesgruppen forutsetter godkjennelse av konkurransemyndighetene og EU-kommisjonen.

Selger er det norske selskapet Conceptor Handel AS. Endringen av eierskapet vil ikke innebære noen endringer for de ansatte i Eurocash.

Eurocash er den nest største dagligvareaktøren langs grensen med åtte butikker og en omsetning på cirka 1,2 milliarder kroner. Konsernet har god lønnsomhet og cirka 280 ansatte.

– Vi er glade for at Axfood og Norgesgruppen blir nye eiere av våre sju Eurocash-butikker og Strömstad Mat i Sverige. Samtidig er vi stolte over å ha vært pionérer innen grensehandel og utviklet selskapet gjennom nesten 20 år, sier Vidar Lyhus som er styreleder for Conceptor og Eurocash.

– De ca 280 ansatte får solide industrielle eiere som er kjente for å utvikle solide konsept innen dagligvarehandel. Ledelsen og de ansatte kommer dermed til å bli en del av to konsern som har fokus på fremtidig lønnsom vekst, sier Ronnie Egeland som er adm. direktør i Conceptor.

Styrker samarbeidet

Gjennom kjøpet og det planlagte videresalget til Norgesgruppen forsterker Axfood og Norgesgruppen sitt samarbeid som hittil har bestått av innkjøp av visse egne merkevarer.

– Kjøpet av Eurocash er en del av vår strategi å øke salget og styrk vår markedsandel i Sverige. I dag har Axfood ingen dagligvarebutikker ved grensen til Norge. Nå får vi tilgang til den voksende grensehandelen, et marked som omsetter cirka 14 milliarder. Samarbeidet med Norgesgruppen gir oss verdifull erfaring, og vi ser fram til å drive Eurocash sammen med dem, sier Axfoods konsernsjef Anders Strålman.

– Vi har i dag et godt samarbeid med Axfood og ser kjøpet av Eurocash som en mulighet til å forsterke vår relasjon. For å tilby enda bedre butikker framover er det viktig for oss å øke kunnskapen om markeder utenfor Norge, forklarer Runar Hollevik, konsernsjef for Norgesgruppen.

Axfood er i dag hovedleverandør til Eurocash via Dagab. Eurocash vil etter kjøpet bli konsolidert i Axfood-konsernet og inngå i rapporteringen for Willys. Virksomheten vil fortsatt bli drevet under varemerket Eurocash.

– Vi er glade for at Axfood og Norgesgruppen blir nye eiere av våre sju Eurocash-butikker og Strömstad Mat i Sverige. Samtidig er vi stolte over å ha vært pionérer innen grensehandel og utviklet selskapet i løpet av de seneste 20 årene, sier Vidar Lyhus, styreleder i Conceptor og Eurocash.

– De cirka 280 ansatte får solide industrielle eiere som er kjent for å utvikle gode konsepter innen dagligvarehandelen. Ledelsen og de ansatte kommer dermed å være med i to konsern som har fokus på framtidig lønnsomhet og vekst, sier Ronnie Egeland som er adm. dir. i Conceptor.

Nyheten om kjøpet har hatt en positiv effekt på aksjekursen for Axfood.

Conceptor AS ble etablert i 1995 og hadde en totalomsetning på ca. 1,3 milliarder kroner i 2015. Selskapet er et privat eid holdingselskap som er engasjert innenfor virksomhetsområdene eiendom og handel. Selskapet er eiet med 89,5% av Convarig AS som er investeringsselskapet til familien Vidar Lyhus, og med 10,5% av Konghelle AS (Ronnie Egeland). Conceptor AS har en verdijustert egenkapital på ca. 1 milliard og en verdijustert totalbalanse på ca. 1,5 milliarder. Selskapet har ca. 300 ansatte hvorav majoriteten i handelsvirksomheten (som nå blir solgt). Conceptor AS har ervervet og utviklet en rekke eiendommer i Østlandsområdet og Vest-Sverige, og har eierskap i en rekke eiendomsselskaper samt i detaljhandelsvirksomheten Eurocash i Sverige. Hovedkontoret ligger på Billingstad i Asker.

Powered by Labrador CMS