Delegasjonen fra Sri Lanka får demonstrert AutoStore i praksis. Foto: Lars-Erik Blenne Lien
Delegasjonen fra Sri Lanka får demonstrert AutoStore i praksis. Foto: Lars-Erik Blenne Lien

Sri Lankas statsminister inspirert av norsk robotteknologi

Sri Lankas statsminister besøkte norsk robotteknologi-bedrift med norsk-srilankisk utviklingsteam. Nå ønsker de å ta med seg løsningen hjem.

Publisert

Sri Lankas statsminister Ranil Wickremesinghe var før helgen på statsbesøk i Norge. Et av målene ved besøket er å styrke næringssamarbeidet mellom Norge og Sri Lanka. Et sentralt tema under besøket var derfor samarbeid på digitalisering, et område hvor Sri Lanka og Norge til nå har lykkes med samarbeid, men hvor potensial for ytterligere styrking av samhandling og lønnsomme forretningsforbindelser er stort.

Den 3. oktober inviterte Element Logic og TIQRI Utenriksdepartementet og den srilankiske statsministeren med følge til XXLs hovedlager på Gardermoen. Der ble det helautomatiserte robotlageret AutoStore, som er levert av Element Logic, demonstrert.

Statsminister Ranil Wickremesinghe fikk teste plukk av varer på XXLs lager ved Gardermoen. Foto: Lars-Erik Blenne Lien
Statsminister Ranil Wickremesinghe fikk teste plukk av varer på XXLs lager ved Gardermoen. Foto: Lars-Erik Blenne Lien

Det norsk-srilankiske selskapet TIQRI Corporation, er startet og ledet av Finn Worm-Petersen. Selskapet har bistått med utviklingsteam til Skandinavia, Europa og Australia gjennom de siste 10 årene. Worm-Petersen har vært en viktig og sentral ressurs for det sterke samarbeidet over landegrensene Norge og Sri Lanka.

Kjernekompetanse på robotløsninger

Finn Worm-Petersen uttalte:

– Vi startet samarbeidet med Element Logic i 2008 og feirer i år ti år. Teamet har lagt ned over 150.000 arbeidstimer, og vi har bygd opp en kjernekompetanse hos teamet innen automatiserte robotløsninger. Sammen med Element Logic har vi hatt et flott og transparent samarbeid, hvor teamet flere ganger har vært på plass i Norge. Dette er svært viktig for å få en helhetsforståelse av hva Element Logic leverer til sine kunder og ikke minst for å bygge de tette og riktige relasjonene. Sri Lanka ønsker å installere et helautomatisk lager og pakkeanlegg med robotteknologi i samarbeid med Element Logic og TIQRI, sier statsministerens kontor i Sri Lanka.

CEO i Element Logic, Dag-Adler Blakseth kommenterte:

– Element Logic startet samarbeidet med XXL allerede i 2010 med integrering av AutoStore. Siden den gang har vi jobbet tett sammen og har nå utvidet anlegget fra opprinnelig 10 000 kasser til 115.000 kasser på under åtte år. Effektiviteten har økt betraktelig, og systemet er veldig pålitelig med 88 høyhastighets batteridrevne roboter som leverer hele dagen – og natten.

Styrket relasjon

Statsministeren besøkte også Kystverket i Horten hvor Kongsberg Maritime og Kongsberg Norcontrol har levert høyteknologiske systemer og løsninger innen både maritim- og fiskeriovervåkning. Det offisielle besøket fra Sri Lanka innebar også en rekke politiske møter og sammenkomster, herunder blant annet møte med statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Eriksen Søreide og utviklingsminister Nikolai Astrup, og et besøk i Stortinget.

Utenriksdepartementet mener besøket har bidratt til å styrke næringssamarbeidet mellom de to landene, og utdyper videre at dette er noe som vil kunne bidra til nye jobber og tjenester i begge land. (Pressemelding fra Element Logic)

Powered by Labrador CMS